Ik schreef bijna 8 weken geleden een blog artikel over de dingen die ik kon gaan doen bij een lockdown. Mijn werk als juf zou natuurlijk grotendeels doorgaan, maar daarnaast voldoende tijd over. Aangezien we weinig kunnen met de “gesloten deuren” en de belangrijkste opdracht #stayhome.

Vandaag kijk ik terug op deze weken, is er iets gelukt van mijn voorgenomen punten?

 

Wat als?

 

Ik schreef mijn blog dezelfde middag als de uitspraak “blijf thuis”. Scholen gingen op slot en nog veel meer. Dit had ik ook wel verwacht en dacht dus na over hoe ik mijn dagen kon gaan vullen.

 

  • Ik heb nog wat achterstallig administratie werk m.b.t. mijn jufwerk. Dit kan ik dan in orde maken. Ook moet ik nog een cursus volgen. Hiervoor heb ik dan voldoende tijd.

   Ik heb 6 weken vanuit thuis gewerkt. Veel videobellen en een aantal keer op school kinderen opgevangen. Ik heb dus ook mijn administratie kunnen bijwerken. En mijn cursus heb ik succesvol afgerond.

 

  • Werkjes van de kinderen opruimen. Op zolder ligt een stapel tekeningen, werkbladen etc van de kinderen. Deze kan ik uitzoeken en in hun bewaarmap doen.

   Ik ben de zolder op geweest. De werkjes van de kinderen eerst verdeelt in twee stapels. Van onze dochter en onze zoon. Deze stapels weer verdeelt in twee stapels, werkjes van school en tekeningen van thuis. Daarna alles in hun map gestopt. Dus ook deze klus is me gelukt.

 

  • Met de kinderen zorgen dan ze ook wat educatiefs doen op een dag. Met onze oudste, groep 5, samen lezen of sommetjes automatiseren. Met de jongste, groep 2, leuke werkblaadjes maken. Daarnaast kunnen ze zelf online oefenen. O.a. op squla, gynzy.kids of ambrasoft.

   De kinderen hebben vanuit school werk gekregen. Voor onze dochter hoefde ik weinig te bedenken. Onze zoon vond zijn werkjes soms wat “makkelijk”. Ik heb hem daarom zelf nog wat meer uitdaging gegeven.

   Toch hebben we naast het schoolwerk ook zelf nog wat dingen gedaan. Denk aan samen bakken, alles afwegen, kikkervisjes vangen en ze bekijken, klokhuis volgen, jeugdjournaal kijken en zelf paper mache “plaksel” gemaakt.

 

  • De lente schoonmaak houden. Een klusje dat er anders toch niet zo snel van komt. Alle kastjes opruimen en schoonmaken.

   Oeps, hier ben ik toch niet aan toegekomen. Naast de drie dagen dat ik thuis werkte toch nog druk met andere zaken. Zoals de kinderen helpen met huiswerk, samen leuke dingen doen en de gewone schoonmaak. Ik heb hier en daar wel een kast uitgezocht, maar een grote lente schoonmaak is er niet ven gekomen.

 

  • Starten met mijn boeken lijstje. Daarnaast heb ik ook nog een stapel tijdschriften om te lezen.

   Ik heb inmiddels deel 1 en 2 uit van de Zeven Zussen. Mooi! Deel 3 staat al op mijn e-reader. Maar ik ben nu eerst een boek aan het lezen, de stroopwafeltjesshop. Mijn lijstje om te lezen gaat dus wel prima. 1 boek heb ik eraf gehaald, dit leek me achteraf toch niks voor mij, de tweede dochter. En tijdschriften heb ik ook al gelezen.

 

  • Knutselen met de kinderen. Via pinterest nog genoeg leuke ideetjes om te doen.

   Dit hebben we een paar keer gedaan, maar eigenlijk nog te weinig. We hebben samen een paasei gemaakt en leuke poppetjes. Ook hebben we nog leuke vouwwerkjes gemaakt. Geen hele bijzondere dingen dus.

 

  • De kledingkasten opruimen, lente/zomer kleding van afgelopen jaar passen en eventueel weggeven of verkopen.

   Volgens mij ben ik met dit klusje begonnen. Het was ook zo nodig. Inmiddels zijn er een aantal zakken naar de kleding container, zakken bij de vuilnis en wat kleding en schoenen is verkocht.

 

  • Hopelijk is het mooi weer en kunnen we wel de tuin in. We boffen met een grote tuin. Hier kan ik samen met kinderen onkruid wieden, buitenspeelgoed opruimen, hun fietsen poetsen etc. Want ik denk dat we heel blij zijn dat we even naar buiten kunnen.

   We hebben echt geluk met het mooie weer gehad. We zijn dan ook veel buiten geweest. Wandelen, fietsen, skaten, thuis in de tuin. Op dit moment zijn we nog bezig met de overkapping. Hopelijk is deze vrijdag af. Kan ik het daarna gezellig maken en het buitenspeelhok van de kinderen opruimen.

 

  • De voorraadkast een beurt geven. Uhm ja, deze ligt stiekem toch een klein beetje voller dan normaal. En nee, ik heb niet geplunderd. Geen rollen wc-papier. Maar toch, je ziet om je heen zoveel geplunder dat ik toch even een paar extra dingen heb meegenomen. En dat heb ik de kast “ingegooid”

   Check, de kast is weer keurig opgeruimd. En zelfs de voorraad eerst opgemaakt voor ik nieuw eten kocht.

 

  • Mocht het nodig zijn wil ik ook een dag andere kinderen opvangen. Nu werken er veel ouders van vriendjes en vriendinnetjes ook in het onderwijs. Maar mocht er een ouder zijn die vast zit, vang ik met liefde hun kind(eren) een dagje op.

   Meteen de eerste week hebben we een ochtend het zoontjes van een vriendin bij ons gehad. Daarna was het niet meer nodig. Maar fijn dat we hun in ieder geval een dagje hebben kunnen helpen.

 

  • De speelkamer een grote beurt geven. Hier is afgelopen donderdag een nieuwe achterdeur ingezet. En het oude kozijn van de deur eruit halen zorgde nogal voor wat stof. En dat kan dus wel een schoonmaakbeurt gebruiken.

   Tja, wat kan ik hier over zeggen, haha. Dat dit weinig zin heeft? Ik heb wat dingen opgeruimd, maar binnen een dag is het weer “puin”. De kinderen horen er natuurlijk ook fijn te spelen. Maar ze komen binnen bij de achterdeur, lees zandschoenen die worden uitgetrapt, jassen die worden neer gegooid etc. Och ja…. stofvrij van het nieuwe kozijn is in ieder geval gelukt!

 

  • Aan mijn blog werken. Proberen wat vooruit te schrijven.

   Hier heb ik minder aan gedaan dan de planning, maar ik heb afgelopen periode toch wel wat artikelen online gezet. Gemist? Dan kun je hier terug lezen.

 

Deze 8 weken gingen best snel voorbij. Natuurlijk zat er wel eens een mindere dag tussen, maar klagen heb ik zeker niet. Stiekem ben ik wel blij dat de scholen weer starten en dat ik weer kan juffen. En de kinderen vinden het ook zeker fijn om weer naar school te mogen.

Hopelijk gaan we langzaam stapje voor stapje terug naar ons “oude leventjes”…..

 

 

 

 

Comments are closed.