Op dit moment is het nog onzeker of de scholen open blijven of toch worden gesloten. Maar dit zullen we snel genoeg weten, vandaag in ieder geval nog. Begrijpelijk wanneer ze dicht gaan, want iedereen wil het liefste ervoor zorgen dat het virus niet nog sneller groeit. Al zullen er naar mijn mening dan ook maatregelen moeten worden genomen m.b.t. restaurants en winkels. Maar dat terzijde.

Als juf is de kans dus groot dat ook ik twee weken thuis ben, stiekem heb ik in mijn hoofd al bedacht wat ik dan kan gaan doen…

 

Juf

 

De meeste lezers weten dat ik in het onderwijs werk. Ik doe dit met plezier. Mochten de scholen open blijven zet ik me 100% in. En ja met een kleuterklas vol doe ik dit nog steeds graag. Goed zorgen voor hygiëne en de kinderen blijven uitleggen dat we proberen niet aan elkaar te zitten en niet aan elkaars drinkbekers te drinken.

Maar de kans is groot dat de scholen dicht gaan. Er zijn scholen waar digitaal onderwijs mogelijk is, maar ook scholen die pakketjes meegeven of handige tips.

Tijdens de stakingsdagen werd er door de meeste kinderen ook niet thuis gewerkt en dit waren toch heel wat dagen. Ouders, raak dus niet in paniek! Zeker belangrijk om thuis te blijven lezen en sommen te automatiseren. Dit is en blijft in vakanties ook belangrijk. En eerlijk is eerlijk er zijn ook ouders, o.a. de zorg, die gewoon moeten werken en deze ouders hebben echt geen mogelijkheid om thuis met hun kind(eren) te leren.

 

Maar in deze situatie zal er vast en zeker iets bedacht worden door de scholen om de kinderen toch leerwerk te geven.

 

Maar goed, ik heb me dus al bedacht wat ik zelf kan doen om deze twee (lange) weken door te komen. De bedoeling is dan natuurlijk zoveel mogelijk thuis te blijven. En daarnaast heb ik dan natuurlijk ook mijn twee eigen kinderen thuis.

 

Wat te doen?

 

  • Ik heb nog wat achterstallig administratie werk m.b.t. mijn jufwerk. Dit kan ik dan in orde maken. Ook moet ik nog een cursus volgen. Hiervoor heb ik dan voldoende tijd. En tevens start er na de twee weken schooldicht een nieuw thema, waar ik alvast mee aan de slag kan.

 

  • Werkjes van de kinderen opruimen. Op zolder ligt een stapel tekeningen, werkbladen etc van de kinderen. Deze kan ik uitzoeken en in hun bewaarmap doen.

 

  • Met de kinderen zorgen dan ze ook wat educatiefs doen op een dag. Met onze oudste, groep 5, samen lezen of sommetjes automatiseren. Met de jongste, groep 2, leuke werkblaadjes maken. Daarnaast kunnen ze zelf online oefenen. O.a. op squla, gynzy.kids of ambrasoft.

 

  • De lente schoonmaak houden. Een klusje dat er anders toch niet zo snel van komt. Alle kastjes opruimen en schoonmaken.

 

  • Starten met mijn boeken lijstje. Daarnaast heb ik ook nog een stapel tijdschriften om te lezen.

 

  • Knutselen met de kinderen. Via pinterest nog genoeg leuke ideetjes om te doen.

 

  • De kledingkasten opruimen, lente/zomer kleding van afgelopen jaar passen en eventueel weggeven of verkopen.

 

  • Hopelijk is het mooi weer en kunnen we wel de tuin in. We boffen met een grote tuin. Hier kan ik samen met kinderen onkruid wieden, buitenspeelgoed opruimen, hun fietsen poetsen etc. Want ik denk dat we heel blij zijn dat we even naar buiten kunnen.

 

  • De voorraadkast een beurt geven. Uhm ja, deze ligt stiekem toch een klein beetje voller dan normaal. En nee, ik heb niet geplunderd. Geen rollen wc-papier. Maar toch, je ziet om je heen zoveel geplunder dat ik toch even een paar extra dingen heb meegenomen. En dat heb ik de kast “ingegooid”

 

  • Mocht het nodig zijn wil ik ook een dag andere kinderen opvangen. Nu werken er veel ouders van vriendjes en vriendinnetjes ook in het onderwijs. Maar mocht er een ouder zijn die vast zit, vang ik met liefde hun kind(eren) een dagje op.

 

  • De speelkamer een grote beurt geven. Hier is afgelopen donderdag een nieuwe achterdeur ingezet. En het oude kozijn van de deur eruit halen zorgde nogal voor wat stof. En dat kan dus wel een schoonmaakbeurt gebruiken.

 

  • Aan mijn blog werken. Proberen wat vooruit te schrijven.

 

 

  • Of het ervan gaat komen, dat weet ik nog niet. Maar in mijn hoofd ben ik er natuurlijk mee bezig. Ik hoop van harte dat iedereen vanaf nu de adviezen goed gaat opvolgen.

   Gisteren ben ik nog even snel de stad in geweest, misschien had ik dit al niet meer moeten doen, maar ik dacht nog snel even voordat het helemaal niet meer kan.

   Thuis hebben we de kinderen al verteld dat we de komende twee weken (zichtbaar gemaakt op de kalender) we in ieder geval geen (leuke) dingen meer buiten de deur kunnen doen. Dat we ons vooral thuis moeten vermaken met elkaar en proberen wel geregeld de tuin in te gaan voor frisse lucht en veel vitamine D.

 

Maar voor nu, afwachten. Wellicht word ik als juf verwacht op school om kinderen op te vangen of om andere werkzamen te doen. En ook zal er iets bedacht worden op thuis onderwijs. Dus volledig thuis zal ik niet zijn… maar mocht dat toch het geval zijn, genoeg om me te vermaken…

 

Wat doe jij al de scholen dicht gaan? Ben je zelf thuis of moeten de kinderen naar de opvang?

 

Comments are closed.