De laatste tijd hebben we het thuis een aantal keer over zakgeld gehad. Wanneer geef je je kind(eren) zakgeld. Hoeveel geef je dan?

We hebben dus ook hier en daar rond gevraagd. Nu onze kinderen 4 en 7 zijn, is het misschien toch een idee om zakgeld te gaan geven.

 

Spaarpot
Voor beide kinderen staat er een spaarpot in huis. Het is een spaarpot die niet geopend kan worden. Zodra de spaarpot vol is, kun je hem met een blikopener openen en het geld tellen, opmaken of naar de bank brengen. Wij doen het laatste. Deze spaarpotten zijn bedoeld als extra sparen. Wij stoppen er geregeld kleingeld in. Ook verjaardagsgeld van oma gaat in deze spaarpot.

Dit geldbedrag komt dan op hun spaarboekje te staan waar we ook maandelijks een vast bedrag voor ze sparen.

Maar wat gebeurt er nu geregeld? De kinderen krijgen bijvoorbeeld geld van oma, omi, ooms of tantes. Ze mogen hier dan een ijsje voor kopen of het in hun spaarpotje doen voor iets leuks. Dit geld komt dan in de spaarpot voor later. Helemaal niet juist dus!

Eigen spaarpotje & zakgeld
Ik vind het niet verkeerd dat kinderen leren om ook zelf te sparen voor iets leuks. En met 4 en 7 jaar willen we hier toch mee gaan beginnen.

Ik ga binnenkort op zoek naar twee spaarpotjes, die ze ook kunnen openen. Hier kunnen ze dan het geld dat ze van oma, omi en andere mensen krijgen instoppen. Geld dat bedoelt is voor een ijsje of een speelgoedje.

Op deze manier is het echt hun geld, belandt het niet op de grote hoop en leren ze omgaan met geld.

Daarom leek ons dit ook een goed moment om met zakgeld te beginnen. Dit is dan voor hun eigen spaarpotje.

Wij sparen natuurlijk gewoon voor hun verder voor later, via maandelijks sparen en de dichte spaarpotten. Maar van hun eigen centjes, mogen ze dan af en toe wat leuks kopen. Het zal gaan op kleine geldbedragen, maar ik ben van mening dat ze op deze manier wel leren omgaan met geld.

 

Vooral onze 7 jarige vindt dit idee erg leuk. Op school, groep 3, leert ze namelijk tellen en rekenen met geld. Een extra stimulans dus.

 

Krijgt jouw kind(eren) zakgeld?

 

Comments are closed.