Mijn laatste blog is alweer ruim een week geleden. Het was dan ook een drukke eerste week, na de kerstvakantie. Ik startte op een nieuw basisschool, bereidde de verjaardag en feestje van onze zoon voor en tussendoor natuurlijk gewoon het huishouden, boodschappen en speeldates. Over de verjaardag van onze zoon volgt snel een blog, maar vandaag neem ik jullie mee naar mijn kleuterklas…

 

Van groot naar klein
Voor de kerstvakantie liet ik jullie weten dat ik afscheid nam van mijn groep 5/6. Een ontzettend leuke leeftijd. Een leeftijd waarop ze al goed zelfstandig zijn, veel vragen hebben, maar ook een leeftijd dat je op zijn tijd samen grapjes kan maken.

Afgelopen maandag startte ik in groep 0/1. Dus ik ging terug van groot naar klein of anders gezegd van de middenbouw naar de onderbouw. Een klasje van 12 kinderen. Nog allemaal 4 jaar, de oudste van de klas wordt in april 5 jaar. Dus ja, terug naar het begin.

 

Hoe was dat?
Ik moet eerlijk zeggen, het was heel even wennen. Dit niveau ligt natuurlijk een stuk lager. Veel kindjes zijn pas net op school en moeten ook nog wennen aan een volle schoolweek, werkjes en natuurlijk regels. Maar het viel me niet tegen. Ik heb natuurlijk tijdens stages kleuters gehad en na mijn afstuderen heb ik ook eerst een jaar of 2 gewerkt met deze doelgroep. Dus geheel nieuw is het niet.

Het werken met thema’s, leuke ideetjes bedenken en vooral creatief bezig zijn, past goed bij mij. Ik denk dat ik dit schooljaar met plezier aan het werk ben.

Wel grappig want deze week kwam ik er meteen achter wat je bij het jonge kind wel doet en bij het oude kind niet:

 

-Jassen (ritsen) dichtmaken

-Broekknopen open en dicht maken

-Tissues uitdelen voor de snotneuzen

-Meehelpen zoeken naar sjaals, mutsen en handschoenen die opeens verdwenen zijn

-Iedere dag schone kleren aan, omdat er wel ergens snot, lijm of verf aan je kleren zit

-Trommeltjes openen

-Liedjes zingen bij het binnen komen naar huis gaan en bij het eten

-Heel vaak regels herhalen, eerst opruimen dan iets anders kiezen, handjes wassen na het plassen

-Boekjes voorlezen (deze vind ik overigens erg leuk)

 

Dus ja, verschillen zijn er wel. Maar erg? Nee zeker niet hoor. De eerste week was drukjes, wennen, maar al zo genoten van mijn 12 kleine kleutertjes. Er zullen er nog 5 bijkomen dit schooljaar en dan eindigen we met een klasje van 17 kleine kleutertjes.

 

Comments are closed.