Ik schrijf eigenlijk niet vaak over mijn werk als juf. Al valt er eigenlijk best veel over te vertellen. Dus wie weet, moet ik dat gewoon eens meer gaan doen.

De afgelopen 6,5 jaar werkte ik in het speciaal onderwijs. Toch heb ik voor komend schooljaar een nieuwe keuze gemaakt…

 

De afgelopen jaren
Ik werk sinds januari 2012 in het speciaal onderwijs. Op een cluster 4 school. Onder cluster 4 vallen scholen voor leerlingen met ernstige gedragsstoornissen en/of psychiatrische problematiek:

scholen voor zeer moeilijk opvoedbare kinderen (ZMOK);

scholen verbonden aan een pedologisch instituut (PI- scholen);

scholen verbonden aan gesloten jeugdinrichtingen (justitie en jeugd

 

Twee jaar geleden schreef ik over het feit dat ik van 3 naar 2 werkdagen moest. Ik had weinig keuze, maar had in ieder geval een vast contract. Waar ik dankbaar voor was. Al vrij snel, na 2 maanden, kreeg ik alsnog een 3e werkdag erbij. Heel fijn.

Vorig jaar was er wederom een klein probleem. De school waarop ik werkte, had een terugloop van leerlingen. Er moesten heel wat leerkrachten gaan schuiven. Ik koos ervoor om te gaan kijken bij een andere school. Deze school had plek voor 3 werkdagen, precies wat ik zocht. Ik heb hier leren kennis maken met het voortgezet onderwijs. Iets nieuws, waar ik veel geleerd heb afgelopen schooljaar. Dit alles binnen dezelfde stichting van mijn vaste contract.

 

Toch zeg ik gezag
Echter ben ik er dit schooljaar ook achter gekomen dat dit werk niet meer is wat ik zoek. En dan heb ik het niet meer over juf zijn. Juf zijn vind ik ontzettend leuk en wil ik nog lang blijven doen.

Maar het speciaal onderwijs is niet meer de plek waar ik me prettig voel. Cluster 4 is intensief werken, veel op pedagogisch gebied. Ik mis het didactische en de “gewone” dingen in de klas.

En ja, speciaal onderwijs geeft een goed gevoel wanneer je leerlingen (kleine) stapje vooruit helpt, maar wat eromheen gebeurde, nee niet meer passend bij mij.

 

Ik heb er daarom voor gekozen mijn vaste contract op te zeggen. Zeker iets waar ik over heb nagedacht. Maar ik wil werken op een plek waar ik me (hopelijk) prettig voel.

Ik start per 1 augustus op een reguliere basisschool. Dit zal in het begin zeker even wennen zijn, na 6,5 jaar speciaal onderwijs. Maar ook iets waar ik zin in heb!

Ik start met een jaarcontract, maar heb goede vooruitzichten. Ik maak me daarom weinig zorgen over de toekomst.

 

Ik ga vol goede moed starten! En misschien, ga ik dan wel wat meer delen over het onderwijs.

 

 

 

 

Comments are closed.