Sint en zijn pieten zijn alweer een kleine week in Nederland. Ook hier in huis met een 4- en 7- jarige wordt het Sinterklaas journaal gekeken, verlanglijstjes gemaakt en schoentjes gezet. Bij het schoenzetten is het per gezin verschillend. En vandaag deel ik onze “regels” van het schoenzetten.

 

Verschillen

 

Via social media zoals blogs, instagram en Facebook kom je geregeld iets tegen over schoenzetten. En hierin verschilt het nog al eens. Ook als juf merk ik duidelijk verschillen. De ene leerling krijgt een mandarijn met pepernoten en de ander een robot. Of de een mag 1x per week schoen zetten en de andere bijna dagelijks.

 

En eerlijk is eerlijk, er zijn geen regels. Elke ouder beslist zelf hoe ze hier invulling aangeven. En zo is dat met pakjesavond ook. De uitgaves kunnen bijvoorbeeld verschillen van 25 euro tot 150 euro per kind. En ja, natuurlijk heb ik ook een menig en vind ik sommige cadeaus overdreven groot. Maar hè misschien is het heel bruikbaar of pakken ouders graag groots uit.

 

Schoentje zetten

 

Van jongs af aan mogen onze kinderen in het weekend de schoen zetten. Ze zijn nu 4 en 7 en zijn dit zo gewend. Dit is meestal de dag van aankomst en nog 2 keer daarna. Ze krijgen dan een klein cadeautje in hun schoen. Dit zijn cadeautjes van bedragen tussen de 1 en 4 euro.

 

Zijn ze door de week een keer een lief of hebben ze het verdiend mag de schoen een keertje extra worden gezet. We kiezen dan voor een chocolade letter of zakje met Sint snoepjes. De kinderen zijn er vaak net zo blij mee, want ja, Sint heeft aan ze gedacht.

 

Daarnaast zetten we ook nog een gratis schoentje. Dit mogen ze doen bij Lidl. Omi regelt vaak nog een gratis schoentje voor een andere winkel. In dit geval Aldi. Kleuren, knutselen en schoentje zetten. Ook hier krijgen ze nog een kleinigheidje. Kortom, niks te klagen.

 

De gratis schoentjes zetten is zeker een aanrader voor mensen die het minder breed hebben. Op deze manier wordt hun kind(eren) toch goed verwend.

 

Ik vind het persoonlijk niet nodig om vaker de schoen te zetten of grotere cadeautjes te geven. Onze kinderen zijn een kleinigheidje gewend en dat vind ik prima. Het gaat ook om de gezelligheid rondom deze dagen en niet alleen om “groot, groter, grootst”.

 

Maar zoals ik al zei, er zijn geen regels. Dus laat elke ouder(s) in hun waarde. Iedereen viert dit feest op zijn eigen manier, met weinig of veel cadeautjes, met bergen snoepgoed of een handje vol, dagelijks schoentjes zetten of eens per week. Alles is prima! Dus lieve lezers, geniet van dit heerlijk kinderfeest.

 

Hoe vaak mag/mogen jouw kind/kinderen hun schoen zetten? 

 

Comments are closed.