Misschien had je het al gelezen in het stukje ‘over mij‘  of bij mijn profiel. Ik werk als juf in het speciaal basisonderwijs. Ik heb een klas met 14 leerlingen, waarvan 13 jongens en 1 meisje. Ze hebben de leeftijd van 10 t/m 13 jaar. Een drukke, maar erg gezellige klas.

 

Wekelijks staat er handvaardigheid op het programma. Ik probeer altijd een opdracht te verzinnen / zoeken die binnen 1 les uur afkomt. Ze vinden het leuk om creatief bezig te zijn, maar niet te lang, geen ingewikkelde werkjes en ook niks ‘ meisjes’ achtig. Tja, soms wel eens lastig om iets te verzinnen. Een paar leerlingen zijn erg creatief en maken zelf, bijvoorbeeld thuis of vrij spel, de mooiste knutselwerkjes. Ik doe ze het niet na! Maar de meerderheid in mijn groep is niet het creatiefste, een voorbeeld hebben ze nodig, duidelijke uitleg van wat ze moeten maken ook, want anders komt er weinig resultaat.

 

De afgelopen twee weken heb ik de volgden knutselwerkjes met ze gemaakt. En ik moet eerlijk zeggen, ze deden goed hun best en kregen het precies binnen 1 lesuur af.

 

 

Het zijn twee werkjes die passen binnen het thema lente/pasen. De plak werkjes (rechts) heb ik tegen het raam gehangen. De schaapjes (links) heb ik verwerkt in onze tegel. Elk klaslokaal heeft een tegel net naast de ingang van de deur. Je kan er per thema iets in stoppen, de namen / foto’s van de leerlingen uit je groep of informatie over een bepaald project waar je mee werkt. Ik doe er meestal iets in, passend bij een thema. En dat is op dit moment Lente.

 

Ik zal in het kort uitleggen hoe ik deze knutselwerkjes gemaakt heb en wat je ervoor nodig hebt.

 

Schaapjes:

 

  • Viltjes

 

  • Wasknijpers

 

  • Zwart karton / dik papier

 

  • Macaroni

 

  • Wiebel oogjes

 

  • Zwarte / Witte verf

 

  • Kwasten . verfbakjes

 

  • Lijm

 

Je neemt een viltje en tekent eerst af waar de pootjes (wasknijpers) van het schaapje moeten komen. Daarna ga je het viltje vullen met macaroni. (niet op de stukjes waar de wasknijpers worden vastgeplakt) Wanneer dit klaar is laat je het drogen en verf je ondertussen de wasknijpers zwart. Je knipt een hoofdje uit het zwarte karton /dik papier en plakt er 2 wiebel oogjes op. Ondertussen zit je macaroni goed vast geplakt en ga je deze wit verven. Als laatste plak je de wasknijpers en het hoofdje op je schaapje (viltje met macaroni) en je bent al klaar!

 

Paashaas:

 

  • Dik wit karton / papier

 

  • Kleurplaten / mallen van bv paashaas, vlinder, vogel, paasei

 

  • Gekleurd papier

 

  • Schaar

 

  • Lijm

 

Op het dikkere papier kun je eerst het figuur overtrekken dat je graag wil maken. Dit figuur ga je beplakken met stroken gekleurd papier. Het hoeft niet precies passend te zijn, omdat er op het einde nog een papier overheen komt. Je kan er ook voor kiezen het hele vel papier te beplakken met gekleurde stroken, maar als je een beetje de vorm van je figuur weet is dat niet nodig en bespaar je gekleurd papier. De stroken heb ik ze zelf laten knippen. Vervolgens kregen ze nog een keer een wit blaadje met hun figuur erop getekend. De binnenkant van het figuur werd eruit geknipt. Hierbij hebben mijn stagiaire en ik wel geholpen. Zeker voor jongere kinderen is dit lastig. Als laatste werd het uitgeknipte figuur over de stroken gelegd en vast geplakt.

 

Ik had de werkjes al opgehangen, waardoor de belichting wan donker is, maar hier nog een paar voorbeelden:

 

 

Comments are closed.