Ken jij de spellen van speelkwartiertje? Dit zijn kleine spelletjes die niet te lang duren. Je hebt er meerdere soorten van. Ik deel vandaag met jullie het spel “wie is de dader?” Een spel dat ik al speelde in mijn jeugd.

Wie is de dader?

Dit is een spel bestaande uit kaarten. Je kan het spelen vanaf 5 jaar. Het spel duurt max 15 minuten. Het is dus een ideaal spelletje om even tussendoor te spelen. Dit kan overal, binnen, op vakantie, buiten in de tuin.

“Los het mysterie op! Wie heeft het gedaan? Denk jij het te weten? Er is een misdrijf gepleegd en er zijn maar liefst 48 verdachten. Aan de hand van hints zul je er in dit spannende, maar vrolijke spel achter komen wie de dader is.

Je moet de dader vinden door middel van de kleur kleren (4 kleuren), het wapen (3 wapens) en welke persoon het is (4 personen).

1 iemand neemt de kaart van de dader. Vervolgens wordt een nieuwe kaart van de stapel genomen. Komt de kleur, wapen of persoon overeen? Dan is het een verdacht persoon.

Komt er niks overeen? Dan is deze persoon niet verdacht.

Je krijgt dus twee rijen kaartjes. Vanuit daar moet je dus je conclusies gaan trekken. Ligt de gele kleur bij niet verdacht? Dan is de dader dus niet in het geel.

Ligt een pistool bij verdacht, dan zou dit wel eens het gebruikte wapen kunnen zijn.

Je moet dus goed kijken naar de verdachte en niet verdachte kaartjes. Alleen op deze manier kom je erachter wie de dader is.

Onze jongste van 6 vindt het spelletjes nog wat lastig. Maar onze 9 jarige dochter vindt het erg leuk. Meteen leerzaam, goed kijken en nadenken. Je kan het spel makkelijk met twee personen spelen, maar het kan ook met 3 of 4 personen. Dan is het natuurlijk wel belangrijk dat je niet hardop denkt. Anders weten de andere spelers misschien wel eerder dan jou wie de dader is.

Speelkwartiertje Jumbo

Speelkwartiertje is een spellennaam, zij hebben meerdere spelletjes. Zo schreef ik al eens eerder over Kroko Loko. Dit valt onder speelkwartier. Maar er zijn nog meer spelletjes, vast en zeker een aantal bekende. Jumbolino, vooral voor de jongere kinderen erg leuk is een bekend spelletje. Of vast en zeker ook een bekend spel, het vlooienspel. Dit zijn allemaal kleine doosjes en eenvoudige, maar leuke spelletjes om te spelen.

Ze zijn o.a. te koop bij bol.com.

Maar een tip, kruidvat heeft ze geregeld in de aanbieding. Dan betaal je de helft van het geld. Zeker rond de decembermaanden.

 

Ken jij spelletjes van speelkwartier?

 

 

Comments are closed.