Vaak deel ik met jullie spelletjes die vooral leuk zijn om samen te spelen, gezelligheid. Maar hier in huis hebben we ook spelletjes die leerzaam zijn. En dat is het spel Veilig in het verkeer. Een spel dat leerzaam, maar ook leuk is om te spelen. Het spel is voor kinderen vanaf 4 jaar. En onze jongste van 6 jaar, heeft er al veel van geleerd.

Leerzaam

Spelletjes spelen is vooral een gezellige, leuke bezigheid. Maar wanneer je er iets van leert is het natuurlijk helemaal mooi meegenomen. Veilig in het verkeer is een spel waarbij kinderen verschillende situaties over en in het verkeer leren.

Het spel bestaat uit drie speelborden die je aan elkaar vast klikt, 4 speel poppetjes, 60 verkeerssituatie kaartjes, 6 wegkaartjes en 1 fiche met een politie rop. Deze politie heeft een blij gezicht (dit is juist) en een sip gezicht (dit is niet juist).

Het spel

De kaartjes staan in een handig bakje, je ziet alleen de situatie. Je kijkt naar het kaartje en vertelt waarom het juist of niet juist is. Je kan dan het politie fiche erbij leggen.

Daarna neem je het kaartje uit de bak. En kijkt of je het juiste antwoord hebt gegeven. Zo ja? Dan staat er een dobbelsteen met een aantal ogen weergegeven. Zoveel stappen mag je dan vooruit.

Er zijn drie plaatsen op het speelbord waar je moet oversteken. Hiervoor liggen er naast het speelbord 6 kaartjes met situaties erop (bijv. zebrapad, weg met auto’s. verkeerslicht). Je kiest een kaartje en legt dit op de lege plek op het speelbord. Aanhankelijk wat erop het kaartje staat mag je doorlopen of moet je blijven wachten.

Praten

Door samen te praten over de situatie leer je dus over verschillende verkeerssituaties. Door er als volwassenen erbij te zitten kun je meteen samen de situatie bespreken en uitleggen. Ideaal, want zo leren ze spelenderwijs over het verkeer. Het spel heeft meer dan genoeg kaartjes. Het zijn 60 kaartjes, maar met voor en achterkant. We hebben het spel al meerdere keren gespeeld, maar we hebben niet het gevoel steeds dezelfde kaartjes te bespreken.

Het spel is o.a. hier te koop.

Comments are closed.