Een aantal jaar geleden maakte ik kennis met kinderzwerfboeken. Dit zijn boeken die je herkent aan een “neem me mee” sticker. Deze boeken kun je overal vinden, in een minibieb, kinderzwerfboekstation, maar ook gewoon in een bushalte, kinderboerderij of ergens op een bankje. Deze boeken mag je meenemen en lezen om ze vervolgens verder te laten zwerven. Zo kunnen heel veel kinderen deze boeken lezen. Ik vond en vind dit een geweldig idee. Maar hoe leuk zou een eigen minibieb zijn?

Kinderzwerfboeken

De meeste boeken hebben een sticker met “neem me mee”. Vaak staat er ook een code in en kun je je boek volgen. Helaas wordt niet altijd door iedereen een boek geregistreerd. De eerste keer dat ik mee deed aan het laten zwerven van kinderenboeken was in 2016. Via de website van kinderzwerfboek kun je gratis stickers aanvragen voor je boeken. Registreren is een kleine moeite. Zo kun je de boeken die je wil laten zwerven ook aanmelden en volgen. Een boek dat wij destijds lieten zwerven is nu zelfs in België.

Toch merk ik dat boeken niet altijd aangemeld worden op de site. Hier schreef ik afgelopen jaar nog over. In die jaren had ik dus maar 3 boeken laten zwerven. Inmiddels heel wat meer. Maar ook hiervan heb ik geen melding gekregen. Terwijl ze wel echt weg zijn uit de minibieb waar ik ze in had gezet.

Eigen zwerfboekstation

Wat me ontzettend leuk leek, een eigen minibieb. Wij lezen hier in huis graag, kopen via de vrijmarkt geregeld boeken of krijgen ze via andere mensen. Hoe leuk is het dan om deze boeken niet naar een andere plek te brengen, maar thuis in mijn eigen minibieb te plaatsen. Zodat deze boeken ook met plezier door andere mensen worden gelezen.

De afgelopen weken riep ik dit al een aantal keer. Totdat vriendlief me een week of twee geleden de garage in riep. Verrassing! En daar stond mijn eigen kleine kastje. En ja, ik was heel blij! Dezelfde dag heb ik me nog aangemeld via de website van kinderzwerfboek. Wanneer je je daar aanmeld krijg je wat informatie en foldertjes en stickers toegestuurd. Mensen kunnen de minibieb dan ook zoeken op hun site.

Ik had er ook voor kunnen kiezen om dit niet te doen, maar ik vind kinderzwerfboek nu eenmaal een mooi initiatief.

Ut Panheelder Keske

En inmiddels staat er sinds een week een kastje in onze voortuin. Gevuld met boeken, zowel voor kinderen als volwassenen. Ik heb een aantal boeken voorzien van een sticker. Maar deze heb ik (nog) niet aangemeld voor een zwerf code. Eigenlijk zou ik dit wel gewoon moeten doen.

En waar ik blij van word, het kastje wordt al goed gebruikt. Ik heb al een aantal keer mensen bij het kastje gezien. Boeken erin zitten en boeken eruit halen. Ik ben dus erg blij en hoop dat er veel gebruik van het Ut Panheelder Keske wordt gemaakt. Woon je dus in de buurt of kom je een keer in Midden-Limburg, breng dan een bezoekje aan mijn minibieb Keske.

 

 

Comments are closed.