Wanneer je de leeftijd van 18 jaar hebt bereikt, ben je niet meer meeverzekerd met de zorgverzekering van je ouders. Je mag een eigen verzekering kiezen die bij je past. Het is handig om hier goed over na te denken, zodat je niet de verkeerde keuzes maakt, waardoor je zorgkosten later in het jaar te hoog uitpakken. Om je te helpen, hebben we in dit artikel de belangrijkste informatie over het aanvragen van je eigen zorgverzekering voor je op een rij gezet.

Is alleen een basisverzekering voldoende? 

De basisverzekering vergoedt noodzakelijke zorgkosten zoals een behandeling in het ziekenhuis, medicijnen bij de apotheek, een aantal sessies voor fysiotherapie en psychologische hulp of een bezoek aan de huisarts. Het kan soms voordelig zijn om alleen een basisverzekering te kiezen, omdat je dan maar een minimaal bedrag per maand aan premie betaalt. Wanneer je over het algemeen gezond bent en weinig zorgkosten hebt, is het basispakket vaak voldoende. Als je echter regelmatig terugkerende problemen hebt met je fysieke of mentale gezondheid, kun je beter een aanvullende verzekering aanvragen. Je kiest uit een pakket met een aanvullende dekking voor de zorgkosten die jij in 2023 verwacht nodig te hebben

Welke aanvullende verzekeringen zijn er? 

Niet alleen als je last hebt van terugkerende ziektes, maar ook als je om andere redenen regelmatig specialistische zorg nodig hebt kan het handig zijn om voor een aanvullend pakket te kiezen. Bijvoorbeeld als je een bril nodig hebt, dan is het prettig om de kosten voor oogzorg te laten vergoeden via een aanvullende brilverzekering. Ook wanneer je veel sport, is een aanvullende verzekering met onbeperkt fysiotherapie een aanrader, om extra behandelingen te laten vergoeden. Heb je vaak problemen met je gebit of gaatjes, of moet je een beugel? In dit geval kun je kiezen voor een aanvullende tandverzekering. 

Eigen risico 

Houd er rekening mee dat je wel te maken hebt met het eigen risico. Dit is het bedrag dat je verplicht zelf moet betalen aan zorgkosten, voordat je de kosten vergoed krijgt van je verzekeraar. Het eigen risico voor 2023 is minimaal 385 euro. Zet dit zo laag mogelijk als je verwacht het komende jaar veel zorgkosten kwijt te zijn. Verwacht je dat je zorgkosten laag blijven? Dan kun je je eigen risico hoger zetten. Je betaalt een lagere premie, maar loopt wel het risico dat je zelf hoge zorgkosten moet betalen, mocht er toch onverwacht een ongeluk gebeuren. 

Conclusie

Wat is nou de beste zorgverzekering 2023? Dat is volledig afhankelijk van jouw situatie. Wellicht is een zorgverzekering speciaal voor studenten of jongeren interessant voor je. Deze verzekeraars bieden voordelige pakketten aan die gericht zijn op twintigers. Om er achter te komen welke zorgverzekering het beste bij je past, raden we je aan verschillende verzekeringen te vergelijken. 

Veel succes! 

Comments are closed.