Een doel dat ik me elk jaar of beter gezegd elke maand wel voorneem. Ik hoor het me telkens zeggen: “Ik wil meer sparen”. Ik bedenk vaak hoe ik dit kan doen, maar daar blijft het eerlijk gezegd ook bij. En toch wil ik het dit keer echt anders…

 

Sparen
We sparen elke maand een vast bedrag. Voor onszelf en voor de kinderen. Maar ik weet dat we over het algemeen niet hoeven te klagen met onze inkomens en we best meer kunnen sparen.

Alleen is er altijd wel een reden waardoor het niet lukt. Vakantie, verjaardagen/feestdagen of iets in huis dat vervangen moet worden. Dit zijn dan extra uitgaves.

Maar sparen kan ik natuurlijk ook veranderen naar besparen. Want wanneer ik dit doe blijft er ook geld “over”, om het zo maar te omschrijven.

 

Besparen
Dus dit ik keer ga ik niet meer sparen, maar besparen. Misschien dat het me dan eens lukt. Al denk ik dat dit een doel is dat veel mensen graag willen. Een volle spaarrekening is gewoon prettig.

Hoe ik dit wil gaan doen? Uhm genoeg tips online gelezen die over besparen gaan. En een aantal tips wil ik gaan toepassen of hebben we al gedaan.

Daarom deel ik onze (be)spaar tips

-We hebben houten kozijnen die tochten. Hierdoor gaat er warmte verloren. We hebben dus afgelopen maand tochtstrippen geplaatst bij het grote raam en de voordeur. Ook hadden we nog 1 raam zonder gordijn. Ook dit is geregeld. Op deze manier gaat er minder warmte verloren, waardoor we besparen op de “verwarming”.

-Geregeld de kachel aanzetten. Hier koop je natuurlijk ook hout voor, maar bespaar je wel op de gaskosten van de verwarming. We wonen nu bijna een jaar in ons nieuwe huis. Dit huis is groter waardoor de stookkosten enorm omhoog gingen. Met de kachel geregeld aan, besparen we hier op.

-Kleingeld. Dit hebben we geregeld. Niet laten rondslingeren. Maar gewoon meteen in een spaarpot doen. Op deze manier krijg je een leuk bedrag bij elkaar. En dit kun je dan gebruiken voor een leuk uitje of extra’s. Of natuurlijk naar je spaarrekening overzetten.

-Op uitjes besparen wij meestal ook wel. Tegenwoordig is een dagje uit best prijzig. Maar er komen vaak leuke aanbiedingen voorbij. Zoals bij wowdeal. Wanneer je dan een kaartje koopt, scheelt dat enorm in de kosten. Ideaal dus. Zo hebben we ook een 10 rittenkaart van de speeltuin gekocht, totaal 65 euro. Bij losse kaartjes zouden we 75 euro kwijt zijn geweest. Wat je dan eigenlijk zou moeten doen is de bespaarde 10euro meteen in een potje stoppen. Zodat je ook echt (be)spaart. vaak gaat die 10euro dan weer ergens anders aan op.

-Zorgverzekering. Deze heb ik afgelopen week eens goed bekeken en doorgenomen. Wij betalen de zorgverzekering per maand. Maar voor een nieuw jaar is het altijd goed om dit na te kijken. Past de verzekering nog bij mij? Zo kwam ik erachter dat wij hier toch een aantal euro op konden besparen.

-En natuurlijk erop letten dat er niet onnodig licht of apparaten  in huis aanstaan. Of een verwarming die hoog staat terwijl er niemand thuis is. Van die logische punten eigenlijk, maar ze worden toch vaak vergeten. En toch kun je hier een paar euro op besparen op jaarbasis.

 

We gaan ervoor…
Dus 2018, we gaan ervoor. Ik doe gewoon weer een nieuwe poging  met (be)sparen. Oké, niet helemaal waar. We deden het natuurlijk wel al, maar ik wil nog beter gaan (be)sparen.

 

Waar bespaar jij op? Of nog goede tips?

 

Comments are closed.