Ben je een liefhebber van wijn, en speel je al een tijdje met het idee om je eens wat meer in wijnen te gaan verdiepen? Een wijncursus is zeker het overwegen waard. Je zult niet alleen meer te weten komen over wijn, je verrijkt ook je smaakpalet en leert nieuwe soorten kennen en waarderen. 

We hebben hieronder vijf voordelen voor je op een rij gezet van een wijncursus! 

  1. Achtergrondinformatie en wijnkennis 

Allereerst leer je bij een wijncursus allerlei interessante achtergrondinformatie over de verschillende wijnsoorten, waar je veel aan hebt. Zo kun je het verschil proeven tussen een frisse, volle of zoete witte wijn, en tussen een soepele, krachtige of stevige rode wijn. Ook kom je van alles te weten over het maakproces en rijpingsproces, over de druivenrassen en over de bekende wijnstreken. Wijn drinken wordt meteen plezieriger als je weet wat je drinkt. Daarnaast heb je met deze voorkennis minder kans dat je een wijntje koopt die je niet lekker vindt.

  1. Variatie 

Ook een leuk bijkomend voordeel van een wijncursus: je leert nieuwe druivenrassen en wijnen kennen die minder voordehandliggend en standaard zijn. Op die manier haal je veel meer uit wijn dan je misschien tot nu toe deed. Waar je eerder wellicht altijd voor de veilige keuze ging en standaard een huiswijn bestelde bij de Italiaan, durf je nu jezelf bijvoorbeeld te trakteren op een lekkere amarone wijn die je gerecht schitterend aanvult. Je vindt dus makkelijker een succesvolle match bij je maaltijd én je kunt anderen voorzien van een succesvol wijnadvies! 

  1. Punten scoren 

Natuurlijk doe je een wijncursus voor jezelf, omdat jij meer wil leren over wijn. Toch blijft het leuk om anderen te imponeren met jouw wijnkennis. Voordat je het weet ga jij wijn beschrijven als een echte connaisseur met dit soort zinnen:

‘Een levendige chablis met minerale tonen, verleidelijk boeket van groene appel, peer en vers gemaaid gras, en een lange finale. ‘
Zo’n beschrijving klinkt behoorlijk interessant voor de onervaren wijndrinker, waardoor je zeker weten punten scoort! 

  1. Smaakpalet verrijken

Sommige soorten wijn zijn niet meteen voor iedereen weggelegd en moet je simpelweg leren waarderen. Naarmate je vaak oefent met wijnproeven, zullen je smaakpapillen zich ontwikkelen en wennen aan verschillende smaaknuances. Zo leer je subtiele smaken en aroma’s leren onderscheiden. Dit maakt dat je als geoefende wijndrinker ook de wijnen met complexe aroma’s meer op prijs zult stellen. 

  1. Kwaliteit herkennen

Waarschijnlijk zul je na een tijdje de kwalitatieve wijnen van de minder goede wijnen leren onderscheiden. Dit is in jouw voordeel, omdat je op den duur alleen nog maar kwaliteitswijnen in huis haalt. Terwijl je vroeger misschien minder kritisch was en gewoon blindelings een wijntje uit de supermarktschappen zou halen. 

Als wijnkenner word je dus ook wat selectiever, en vis je alleen de mooiste pareltjes uit het assortiment! 

Comments are closed.