Vorige week was er hier in huis krentenbaard. Helaas had de kleine man het ook nog gekregen, maar inmiddels is de infectie weer verdwenen. Zo was ik vorige week ook in gesprek met mijn schoonzusje. In verband met besmetting had ik goed op de hygiëne gelet. En zo kwam de vraag van mijn schoonzusje of ik het speelgoed wel eens schoon maak? Via speelgoed kan er inderdaad ook besmetting plaats vinden.

Ik moest er even over nadenken. Maar nee, dat doe ik niet en daar ga ik ook niet aan beginnen was mijn eerste gedachte. Ik zie me al alles schoon maken, de duplo, playmobil, spelletjes. Wat een werk!

Een vriendin van mijn schoonzus doet het namelijk wel,  elke maand het speelgoed reinigen met Detal. Ik heb dat werkelijk nog nooit gedaan. Alleen wanneer de kinderen buiten gespeeld hebben met wat blokken of little people maak ik het even schoon. Maar het speelgoed dat hier in huis staat, nee dat doe ik dus niet.

Wordt speelgoed echt zo vies?

Speelgoed wordt natuurlijk vaak in de handen genomen. Door onze kinderen, mijn vriend en door mezelf. Maar ook door vriendinnetjes, neefjes of bezoek. Ik denk dat je op deze manier ook wel weerstand opbouwt. Zo is het mij altijd verteld. Jongeren kinderen stoppen het zelfs in hun mond. bacteriën zullen er zeker zijn op het speelgoed.

Als je er goed over nadenkt is het zeker hygiënischer om het speelgoed van tijd tot tijd even te soppen of schoon te maken met een doekje. Maar eerlijk is eerlijk, op mijn werk als juf, gebeurt dit ook niet. Alleen altijd op het einde van het schooljaar.

Ik ben een moeder die het speelgoed niet maandelijks schoonmaakt en door het gesprek met mijn schoonzusje, die het overigens ook niet doet, ook niet van plan was om dit als voornemen voor 2016 te nemen. In ieder geval niet maandelijks. Maar ik vind het wel een goed plan om dit bijvoorbeeld per kwartaal even te doen. Een soort van grote speelgoed schoonmaak!

Daarom wat tips om je speelgoed schoon te maken:

Knuffels: deze kun je heerlijk fris wassen in de wasmachine. Ik moet bekennen, dat ik dit al deed. Zeker wanneer de kinderen ziek zijn geweest, stop ik de knuffels, samen met het beddengoed, in de wasmachine.

Lego/duplo: ook lego kan prima mee in de wasmachine. Gooi alle legosteentjes en -poppetjes in een waszak of sloopzak en draai de knop op 40 graden. Gebruik een neutraal was product, geen wasverzachter.

Houten speelgoed: dit is was lastiger om schoon te maken. Maar wil je dit toch graag doen? Veeg het dan met een nat doekje even af.

Poppen en poppenkleertjes: poppen kun je beter niet in de wasmachine doen. Ik weet namelijk niet of ze dat wel overleven. Deze kun je net als jezelf of je kinderen goed wassen met een washandje (water en zeep.) De poppenkleertjes kunnen natuurlijk wel in de wasmachine.

Plastic keukenspulletjes: Deze kun je een schoonmaakbeurt geven door ze in de vaatwasser te stoppen. Zo gebeurt.

 

Maken jullie je speelgoed wel eens schoon? En op welke manier?

 

 

 

Comments are closed.