Om maar meteen met de deur in huis te vallen. Onze kleine man van 2,5 jaar slaapt nog niet (altijd) door. Vanaf zijn geboorte slaapt hij onrustig. Zo kwamen we er tijdens de kraamweek al achter dat hij een buikslaper is. Uhm ja, dat kan hij wel eens van mij hebben.
Het buik slapen zorgde er destijds voor dat hij wat langer achter elkaar sliep. Maar doorslapen duurde (voor mijn gevoel) lang. Uiteindelijk sliep hij door, heerlijk.

 

Ziek

 

Het was fijn dat na een aantal maanden, misschien wel bijna een jaar onze kleine man doorsliep. Bij dochterlief duurde het ook langer, dus we waren het wel gewend.

Totdat meneer ziek werd. Flink verkouden, luchtweginfectie, keelontsteking en lichte oorontsteking. Voor 1 jarige ook wat veel van het goede. Dat hij toen geregeld wakker was in de nachten, nemen we hem dan ook niet kwalijk.

Eenmaal beter dachten we, komt het wel weer goed. Helaas…. De nachten werden weer onrustig en doorslapen? Dat was verleden tijd.

 

Weg met het ledikantje

 

Het ledikant wisselde we daarom al vrij snel in voor een peuter bed. Dat hij wat meer ruimte had. In zijn slaap doet hij namelijk veel bewegen en draaien zodat hij bij het ledikant steeds tegen de spijlen aankwam. Dit leek even te helpen. Ook de slaapzak in bed droeg hij al lang niet meer, want ook hierdoor werd hij wakker omdat de zak bij zijn voeten “in de knoop” zat.

Maar meneer bleef onrustig. Doorslapen zat er nog steeds niet in.

Het bedje op verschillende plaatsen zetten hebben we ook geprobeerd, maar nee.

 

Nu is het niet zo dat hij hele nachten wakker lag of de boel bij elkaar krijste. Nee, dat zeker niet. Maar we konden wel elke nacht ons bed uit. Hierdoor slaap je zelf toch lichter.

Om zelf toch genoeg slaap te krijgen hebben we hem ook wel eens halverwege de nacht bij ons in bed genomen. Hij zocht dan de geborgenheid op en sliep meteen verder.

Oke, misschien niet de juiste oplossing, maar zo kregen wij zelf wel voldoende slaap.

 

Adviezen en hoe gaat het nu?

 

En ja, ik heb genoeg goed bedoelde adviezen gekregen. Dat we hem niet bij ons in bed moesten nemen, hem maar wakker moesten laten. Desnoods laten huilen. Later naar bed, middagslaapje weglaten. Streng toespreken, bepaalde technieken toepassen.

Je kent het vast wel al die adviezen. Maar ik? Ik trok me er niks van aan. Ik zorgde dat we allemaal voldoende slaap kregen en dat doorslapen zou vast wel op een dag komen. En dat dat in hield geregeld halverwege de nacht bij ons in bed, prima dan.

 

Maar sinds een aantal weken is er verandering. We vonden, bij toeval, een natuurlijk drankje. Een drankje voor onrustige slapers. Dit zag vriendlief in België, tijdens een weekje JongNL kamp. Hij moest voor een ziek iemand naar een Belgische apotheek. Hij appte over een natuurlijk drankje dat hij zag staan.  Och, proberen kan altijd en de prijs viel reuze mee.

Voor het slapen gaan krijgt onze kleine man het drankje. We merkten eigenlijk vrijwel meteen verschil. Niet dat hij meteen doorsliep, maar de onrust leek veel minder. Het vele draaien en bewegen in zijn slaap was er (bijna) niet meer.

En inmiddels zijn er gewoon al veel nachten geweest dat hij weer heerlijk doorslaapt. Of dit nu echt door het drankje komt of omdat hij inmiddels 2,5 jaar is, dat weet ik niet zeker. Maar sinds het drankje gaat het in ieder geval veel beter.

 

En wat is het fijn om een nacht door te slapen. We hopen dus dat de fase van het ‘s nachts wakker worden langzaam verleden tijd wordt en er steeds meer nachten komen dat de kleine man heerlijk de hele nacht in zijn eigen bed doorslaapt.

 

Tegen andere mensen ben ik er altijd eerlijk over. Je leest zo vaak op social media dat hun kindje al doorslaapt na een paar weken. Fijn voor deze mensen. Ik geef dan eerlijk toe dat het bij ons toch echt anders is. Want ja, niet iedereen heeft geluk.

 

Hoe slapen jouw kinderen?

 

 

 

 

Comments are closed.