Ik werk in het onderwijs. Dit is iets wat ik ontzettend leuk vind. Ik werk daarom ook al een aantal jaren met veel plezier als juf voor de klas.

 

 

In 2008 ben ik afgestudeerd aan de Pabo te Eindhoven. De school waar ik mijn LIO (leraar in opleiding) heb gevolgd bood me een baan aan. Ik kreeg een jaarcontract voor 2 dagen per week en de andere 3 dagen werden opgevuld met een zwangerschapsvervanging. Wat was dat fijn, meteen na mijn afstuderen een baan. Rond december eindigde de vervanging en kreeg ik vrijwel meteen voor  2 dagen in Limburg een vervanging aangeboden tot het einde van het schooljaar.

 

Terug naar Limburg om te werken.

 

Na mijn 1e werkjaar koos ik er voor om volledig in Limburg te gaan werken. Mijn vriend en ik wilde immers samen een huis gaan kopen. Wonen en werken in dezelfde omgeving leek we wel prettig. Op de school in Limburg waar ik 2 dagen had vervangen, bood me wederom een langdurige vervanging aan. Ik kreeg weer een jaarcontract voor 3 dagen. Ik vulde deze vervanging aan met losse vervangingen binnen de stichting.

 

1e kindje.

 

In 2010 raakte ik zwanger van ons 1 kindje. Ik bleef toen 4 dagen per week werken. Nog steeds binnen dezelfde stichting en gedeeltelijk op dezelfde school. In februari 2011 werd ik moeder en had ik verlof. 16 weken lang. Net voor het einde van het schooljaar liep mijn verlof af. Ik heb toen wat losse vervangingen gedaan. Dit was in combinatie met een 1e kindje nog goed te doen.

 

Werken in het speciaal basisonderwijs.

 

December  2011 benaderde een vriendin mij voor een vacature van onderwijsassistent in het speciaal basisonderwijs. Wel een niveau lager dan mijn studie, maar ik wilde weer vastigheid. De 4 maanden daarvoor had ik namelijk alleen maar wat losse vervangingen gedaan, wel wat vastigheid op dezelfde scholen, maar steeds wisselende dagen. Ik werd aangenomen en ging voor 3 dagen per week aan de slag.

 

3 dagen had ook mijn voorkeur, in verband met onze kleine dame in huis. Ik wilde ook nog moeder kunnen zijn. Ik kreeg een contract voor een half jaar. Na dat half jaar mocht ik nog een jaar blijven. Ze waren tevreden en werken in het speciaal basisonderwijs vond ik zelf ook leuk en uitdagend. Ik kreeg weer een contract voor 3 dagen. Dit keer niet meer als onderwijsassistent maar als leerkracht.

 

2e kindje.

 

Eind schooljaar 2013 werd ik voor de 2e keer zwanger. Ze hadden me graag nog gehouden op de school waar ik werkte voor het nieuwe schooljaar. Wederom een jaarcontract. Dit was helaas niet mogelijk in verband met mijn zwangerschap. Onze dochter is te vroeg geboren. Dit hield in dat ik bij mijn 2e zwangerschap veel rust moest nemen. Ik zou dus na een kleine 2 maanden al moeten stoppen met werken. Ik besloot daarom ook echt rust te nemen en even niet te werken.

 

In januari 2014 werd onze klein man geboren. Mijn verlof liep eind maart af en daar ging mijn telefoon. De directeur van de school waar ik sinds 2012 werkte. Of ik nog beschikbaar was. Jazeker. Ik was ontzettend blij. Ik kon meteen weer aan het werk. Wederom 3 dagen, ideaal dus. Ik kreeg een half jaar contract. En wat een geluk, het jaar daarna mocht ik nog steeds blijven. En ook dit schooljaar ben ik nog aan het werk binnen dezelfde stichting. Dit jaar wel op een andere school, maar met dezelfde directeur. Hij heeft 2 scholen onder zich. Ik ben heel blij dat ze tevreden over me zijn, dat mijn werk bevalt, en ik voor de klas mag staan. De laatste jaren met wat vastigheid.

 

Bijna voorbij?

 

Maar nu gaan mijn laatste maanden in. 30 juni 2016 verloopt mijn contract. Binnen het onderwijs mag je 3 jaar ( 3 contracten) werken binnen een stichting. Doordat de zwangerschap van onze klein man ertussen zat werk ik nu 4,5 jaar binnen dezelfde stichting. Dat heeft te maken met het feit dat ik 3 maanden uit de running ben geweest.

 

Binnen het onderwijs geven ze bijna geen vaste contracten meer. Er is een enorme terugloop van leerlingen. Hierdoor moet er binnen de scholen al geschoven worden met leerkrachten om iedereen aan het werk te houden.

 

En ik, ik heb nu de pech dat ik 3 contracten heb gehad… 1x half jaar en 2x een jaar. Ik moet dus al weg binnen de stichting voordat het schooljaar is afgelopen! Ze willen dus absoluut geen vaste contracten uitdelen. Een collega heeft hetzelfde probleem. We mogen ook 6 maanden niet meer bij deze stichting werken.

 

En nu?

 

Ik vraag me dus af…. houdt het nu op voor mij? Met 2 kinderen wil ik geen losse vervangingen meer doen. Dit is lastig te regelen met opvang. Stel je voor dat ze me in de ochtend bellen: kun je werken? Dan moet er organisatorisch veel gebeuren. Vacatures binnen het onderwijs in Limburg zijn er ontzettend weinig. Ik houd nu wel alles in de gaten, want ik wil het liefste voor de klas blijven staan.

 

Tot nu toe, zoals je hebt kunnen lezen, heb ik veel vaste vervangingen mogen doen. Tevens steeds een half jaar of jaarcontract gekregen. Maar zal het nu dan stoppen of vind ik het geluk dat er toch weer iets op mij pad komt. Mijn werkervaring op mijn c.v. zit wel goed, ook ben ik voorzien van mijn diploma bewegingsonderwijs. Wat ook steeds meer een must wordt.

 

Ik kan op dit moment niks anders doen dan de vacatures in de gaten houden…. of heel stiekem hopen op een vast contract binnen deze stichting. Maar ik moet eerlijk zijn naar mezelf toe, de stichting heeft duidelijk aangegeven dit niet te doen in verband met de  leerling aantallen die terug lopen…

 

Herken je dit probleem?

 

 

 

 

 

Comments are closed.