Vroeger en nog steeds vind ik het leuk om samen een spelletje te spelen. Erg vaak doen we dit niet, omdat vriendlief het minder leuk vindt. Wel tijdens weekendjes weg of op vakantie spelen we samen spelletjes.

 

Maar onze 4 jarige dochter vindt spelletjes ook leuk te vinden. Zo speel ik de laatste tijd geregeld met haar een spelletje. We spelen nog geen ingewikkelde of langdurige spelletjes. Maar voor de decembermaand of haar verjaardag in februari ga ik eens op zoek naar wat leuke spellen.

 

De spelletjes die wij op dit moment hier in huis spelen zijn:

 

Nijntje Kiekeboe: een geheugenspelletje. En ja, ook mama moet hierbij goed nadenken. Het spelletje kocht ik ooit eens op een rommelmarkt, maar er is al veel mee gespeeld. Je hebt vijf gekleurde dopjes. Onder deze dopjes liggen plaatjes van Nijntje verstopt. Samen kijk je naar de plaatjes en vertel je ‘onder het gele dopje ligt een leeuw’, ‘onder het rode dopje ligt een schildpad’ enz. Om de beurt gooi je met de dobbelsteen. En dan is het nadenken en raden. Gooi je rood, moet je vertellen wat er ook alweer onder het rode dopje ligt. Is het goed mag je het kaartje pakken en vertel je erbij nu ligt onder het rode dopje….. Is het verkeerd, dopje terug erop en is de volgende persoon aan de beurt.

 

Mijn eerste kleuren en vormen spel van haba: De spelletjes van Haba zijn over het algemeen wel prijzig, maar ik moet eerlijk zeggen ze zijn wel stevig. A. kreeg het spelletje toen ze 2 werd en ze speelt het nog steeds. Je kan het spelen met kleuren en/of vormen. Er zit een grote dobbelsteen bij het spel. Het doel van het spel is wie het eerst zijn vlinder gevuld heeft. Dit doe je door te dobbelen en de juiste vorm of kleur te pakken.

 

Photo Safari spel Jumbo Jonkies: iedere speler kiest een dier. Het doel van het spel is dat je telkens een foto maakt met de camera. Van elk dier zijn er 4 plaatjes, die moet je proberen te verzamelen. Het is dan wel een speelcamera, toch vindt A. dit erg leuk. Ook vriendinnetje die komen spelen, vinden dit spelletje leuk om samen te spelen. (Op de foto zie je Malle Aapjes, ook een spel van Jumbo Jonkies. Mijn fout, verkeerd gefotografeerd)

 

Loco Bambino: dit is eigenlijk geen gezelschap spel en kan A. ook alleen spelen. Toch doen we het geregeld samen. Loco bambino is leerzaam en leuk. De meeste boekjes zijn van 3 tot 5 jaar of van 4 tot 6 jaar. Dus voor A. met 4,5jaar beide nog prima.

 

Kwartet: Dit spelletje heeft A. 2 weken geleden geleerd van haar oom en tante die in Amerika wonen. Haar tante kan op deze manier de Nederlands taal leren, omdat de plaatjes eenvoudig zijn. Ze leerde het A. ook en hebben het samen gespeeld. En nu spelen we het thuis dus ook. We spelen thuis het Nijntje kwartet. Dit is nog van mij geweest. Maar ook dit is een leuk cadeautje om te vragen voor de decembermaand of verjaardag; een nieuw kwartetspel.

 

Spelen jullie kinderen graag spelletjes? En hebben jullie nog leuke tips voor een ruim 4 jarige?

 

Comments are closed.