Ik ben best een opgeruimd & geordend persoon. Ik schreef er al eerder een blogje over. Speelgoed, administratie, mijn eigen spullen, het is allemaal netjes geordend. Ik vind deze klusjes ook niet vervelend om te doen. Heerlijk zelfs om van tijd tot de kasten en lades uit te zoeken en te ordenen.

Toch vertoonde ik afgelopen week ‘uitstelgedrag’. En dan niet bij het opruimen, nee dat is het probleem niet, maar bij de echte huishoudelijke – & schoonmaak klusjes. Ik ging nadenken en kwam erachter dat het steeds dezelfde klusjes zijn die ik niet leuk vind…..

Ik zorg dat ons huis schoon is, maar dit doe ik puur door de ‘basis’ te doen. Ik doe de dagelijkse dingen, totaal geen probleem. Maar er zijn verschillende huishoudelijke klusjes die ik liever uit de weg ga. Zodra ik weet dat ze moeten gebeuren, stel ik ze voor mezelf uit…. Herken je dat?

De volgden klusjes vind ik niet leuk om te doen:

    • De badkamer schoonmaken. Op een of andere manier vind ik dit vreselijk. Het toilet beneden, geen probleem, maar de badkamer sla ik graag over. Vaak zorg ik dat de vloer schoon is en de wasbak en vind ik het wel netjes. Al moet er wel degelijk beter schoon gemaakt worden. Er zijn tegeltjes in de douche ruimte die ook graag goed schoon gemaakt willen worden. Ik mag van geluk spreken dat mijn moeder geregeld de badkamer schoonmaakt. Het ruikt er dan naar een ‘zwembad’, maar schoon is het zeker. Ze past 1,5 dag per week op onze kinderen, bij ons in huis. Als A. op school is en M. in bed wil ze graag iets te doen hebben. Ze weet dat ik de badkamer niet graag schoon maak, dus doet zij het voor mij, hoe lief is dat
    • Dweilen. Een klusje dat ik natuurlijk wel doe, maar het kan vaker, dat weet ik zeker. Zuigen doen we dagelijks in huis, dat vind ik ook niet vervelend. Maar in dweilen heb ik niet altijd zin. Ik doe het dus ook niet dagelijks. Handigste is om te dweilen zonder kinderen in de buurt en daar ligt vaak al het probleem, waardoor ik het maar weer even uitstel.
    • Blouses strijken. Mijn vriend draagt ze niet dagelijks, maar er liggen wekelijks wel blouses bij de strijkwas. Soms strijk ik de was en bewaar ik de blouses voor een volgende strijkbeurt. Laatst zei mijn schoonmoeder: ” als je blouses hebt, geef ze maar mee, ik strijk ze wel, vind ik niet erg.”  Ik moest er stiekem mee lachen, zou ze vinden dat ik ze niet netjes strijk…
    • De plinten stof vrij maken. Een klusje dat ik ‘ vergeet’  zodra ik ga stoffen. Bukken, achter de tafels, banken, uhm nee… komt wel een andere keer.
    • Het plastic en blik- & glaswerk wegbrengen. Meestal geef ik een stille hint aan mijn vriend. Ik vind het zo’n gedoe. Alles in mijn auto leggen… en ja, ik heb een Fiat Panda (kleine, handige, mama auto) waar de bakken niet makkelijk in passen. Wij bewaren het plastic in een grote prullenmand en de andere afval verpakkingen in bakken. In mijn auto is dat meteen pas en meet werk, vandaar de stille hints naar M. toe.

Maar over het algemeen heb ik weinig problemen met schoonmaken en is het huis, voor mijn gevoel, schoon. En zo probeer ik elk seizoen een grote schoonmaakbeurt te doen, inclusief ramen wassen, vloer stomen enz. Dat geeft dan weer een fijn gevoel, zo’n heerlijk schoon huis!

Hebben jullie ook huishoudelijke klusjes die je liever uitstelt of niet leuk vindt?

 

 

Comments are closed.