Soms wil je een verbouwing niet langer uitstellen, zoals in het geval van je woning verduurzamen. Bij vele woningeigenaren staat verduurzaming hoog op de agenda, ook al beschik je nog niet over voldoende financiële middelen. Met de alsmaar stijgende kosten is het zaak om een goed geïsoleerde woning te bezitten, voorzien van een warmtepomp en met zonnepanelen op het dak. 

Maar ook andere verbouwingen kunnen lang niet altijd op zich laten wachten. Zoals in het geval van gezinsuitbreiding bijvoorbeeld: de kinderkamer uitbreiding moet er zijn over een half jaar. Begrijpelijk, maar wanneer je dergelijke verbouwingen eigenlijk zelf niet kunt bekostigen, wat dan? Hoe kun je dan tóch je plannen ten uitvoer brengen? In dit artikel kijken we naar de mogelijkheden om geld te lenen voor een verbouwing.

Geld lenen voor verbouwing

Wanneer je jouw verbouwingsplannen daadwerkelijk wilt realiseren en je over onvoldoende eigen geld beschikt, dan kan een lening uitkomst bieden. Het voordeel van geld lenen is dat je direct je plannen waar kunt maken en niet hoeft te wachten totdat je zelf geld bij elkaar hebt gespaard. Door je huis bijvoorbeeld nog voor de winter te verduurzamen kun je direct al besparen op stookkosten. 

Dergelijke punten meewegende kan een lening voordeliger uitpakken doordat je elders op kosten kunt besparen. Want lenen kost je altijd geld in de vorm van rente wat betaalt moet worden. Hoeveel deze rente bedraagt kan verschillen per financiële instelling, maar ook ten opzichte van het te lenen bedrag en de looptijd van de lening.

Verbouwingslening aanvragen?

Een verbouwingslening is zeer gangbaar, bij aankoop van een woning kan hij ook ondergebracht worden in de hypotheek, als zijnde bouwdepot. Woon je echter al in je woning en loopt de hypotheek, dan is een bouwdepot niet meer van toepassing in principe. In dat geval neem je een verbouwingslening. Om een bouwlening toegekend te krijgen bestaan er diverse criteria waaraan je zult moeten voldoen.

Criteria bestaan onder andere uit:

  • Vaste inkomsten hebben uit vast dienstverband (of langer dan 1 jaar ingeschreven bij de KVK) die toereikend zijn om maandelijks te kunnen aflossen.
  • Een positieve uitkomst van de BKR toetsing ontvangen.
  • Je leeftijd. Je dient volwassen te zijn en daarbij kan het verkrijgen van een lening op latere leeftijd lastiger worden.
  • Je vaste lasten en overige financiële verplichtingen dienen ruimte over te laten om te kunnen aflossen.
  • Je gezinssituatie; ben je alleenstaand of is er sprake van een gezinssituatie?

Waar ga ik lenen?

Overkoepelende websites, die vergelijkend onderzoek houden en jou de beste aanbieders van dat moment presenteren bieden je de beste offertes doorgaans. Je ontvangt immers een overzicht van de meest gunstige rentetarieven en voorwaarden. Want niet iedere kredietverstrekker biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om boetevrij tussentijds af te lossen mocht je dat willen. 

Dit zijn aandachtspunten om mee te nemen, kijk ook naar de looptijd: moet deze liever wat langer of juist korter zijn? Een gesprek met een adviseur is daarom ook aan te bevelen: dit kan eveneens plaatsvinden via de overkoepelende website. 

Comments are closed.