Op het moment dat je een woning wilt gaan kopen, is het belangrijk dat deze binnen je budget past. Uiteraard ga je eerst de hypotheek berekenen die je kunt krijgen, zodat je precies weet wat je budget is.

Hoe bereken je de hypotheek?

Alvorens je een woning gaat bezichtigen, moet je natuurlijk weten of de woning binnen je budget past. Om je hypotheek te berekenen, kun je verschillende online tools gebruiken. Hiervoor vul je al je gegevens in en je complete financiële situatie. Vervolgens krijg je een bedrag dat je maximaal kunt lenen in de hypotheek. Let er wel op dat deze tools altijd een schatting geven en dat je deze niet precies kunt overnemen. Een huis kopen met studieschuld kan bijvoorbeeld al een ander bedrag geven. Om je precieze en maximale bedrag te weten voor de hypotheek, ga je in gesprek met een hypotheekadviseur. Deze gaat je hele financiële gegevens door en geeft je vervolgens een precies bedrag dat je kunt lenen. Ook komt hier een precies bedrag uit voor de maandlasten van de hypotheek. Door deze te weten, kun je er achter komen of het goed bij je past. Als je de hoogte weet van je hypotheek, kun je aan de slag met het zoeken van een geschikte woning.

Verbouwing meerekenen in je budget

Nadat je precies weet hoeveel je kunt lenen, ga je aan de slag met het vinden van een geschikte woning. Zorg er echter altijd voor dat je goed kijkt naar de verbouwingsmogelijkheden. Als je een woning vindt die binnen je budget past, maar er moet nog veel worden verbouwd, kan het zijn dat het uiteindelijke bedrag boven je budget ligt. Door een goede schatting te maken van de kosten van de verbouwing, kun je dit in je hypotheek meenemen. Dit zorgt ervoor dat je direct aan de slag kunt met de verbouwing als je de woning hebt gekocht. Als je dit niet meerekent, kan het zomaar zijn dat de verbouwing jarenlang op zich moet laten wachten. Dat wil je natuurlijk voorkomen.

De woning verduurzamen

Als je een oudere woning koopt, kan het wenselijk zijn om de woning te verduurzamen. Dit zorgt er namelijk voor dat je maandlasten lager worden als je in de woning trekt. Als je dit wil doen, moet je er natuurlijk wel budget voor hebben. Het is verstandig om dit altijd mee te rekenen in de prijs van het huis. Net zoals je de verbouwing meerekent, kan het verduurzamen ook een deel zijn van de verbouwing. Je wilt hier natuurlijk wel geld voor overhouden!

Comments are closed.