Onze dochter is in groep 3 gestart. De eerste weken waren spannend en was het even wennen. Inmiddels vindt ze het erg leuk al die letters en cijfers. Vooral de letters, klanken, zijn in groep 3 belangrijk. En wordt dat ook benadrukt om thuis goed te oefenen. Hoe wij dit doen?

Letter & woorden flitsen

In groep 2 leerde ze al wat letters, maar in groep 3 wordt echt de basis gelegd voor het leren lezen en schrijven. Het is dus belangrijk dat de letters blijven kleven. Er wordt vanuit school ook het advies gegeven om thuis te oefenen met je kind.

Vrijwel aan het begin van het schooljaar kregen we een letterblad mee. Deze letters zijn bedoeld om te flitsen. De letters dus achter elkaar laten zien aan je kind, je kind moet de letters dan z.s.m. benoemen.
Inmiddels merk ik dat ik minder snel ben met “bladeren” dan dochterlief met benoemen. De meeste letters kent ze vrij goed. Toch doen we dit nog elke avond.

We krijgen via de nieuwsbrief op maandag van de juf te horen welke woordjes & klanken ze in de komende week leren. Deze woordjes schrijven we op een briefje en ook daarmee doen we flitsen.

Vliegenmep spel

Een andere, speelse, manier is het letter vliegenmep spel. Je zorgt dat je de letters die je kind al geleerd heeft op een blaadje schrijft of print. Bij onze dochter gebruiken we bijna alle letters, omdat ze deze al kan benoemen.

De letters plak of leg je op een groot vel papier. Ik noem een letter en zij mag met de vliegenmepper z.s.m. de letter meppen.

Vastplakken is handig, zodat de letters niet rond vliegen bij het meppen, maar het kan zijn dat je kind op den duur weet waar de letters liggen.

Wij hebben het eerst gespeeld met vast geplakte letters, maar spelen het spel nu ook met de letters los, zodat ze telkens op een andere plek liggen.

Boekjes lezen

Iets wat dochterlief elke avond met ons doet. Samen lezen in een boekje. We lezen meestal 2 blz., omdat we van tevoren al doen flitsen. De Avi start / M3 boekjes lukken al prima. Ze is ook trots dat het al zo goed gaat.

Wat nog meer….

De boven genoemde punten doet ze samen met mij of vriendlief. Verder oefent ze ook zelf. Dit doet ze vaak niet bewust, maar spelenderwijs. Zo vindt ze het leuk om op squala te spelen, woordjes te schrijven en schooltje te spelen waarbij ze letters en woordjes op het krijtbord schrijft.

Natuurlijk hebben we ook wel letter spelletjes in huis, maar hiervoor kiest ze toch minder snel.

Hoe oefenen of oefenden jullie met je zoon/dochter uit groep 3?

 

Comments are closed.