Kinderen zijn allemaal verschillend, ze zijn niet allemaal even slim of even snel. Dat heb ik al gemerkt. Onze dochter was met nog geen 2,5 jaar zindelijk, maar onze kleine man daarentegen niet. Steeds meer vragen kreeg ik van anderen mensen. “Is zijn luier al af”?  “Plast hij al op de w.c.?” “Hij wordt al bijna 4 hè.”

De kleine man

Onze kleine man, want ja klein is hij met 3 jaar… hij zal 93cm zijn, maar dat terzijde vond het wel prima met zijn “pampervot”.

Ik wist wel dat jongens minder snel zouden zijn dan meisjes, maar toch. Onze dochter dacht met ruim 2 jaar, weg met die luier. Maar de kleine man in huis vond het wel allemaal prima.

Ik dacht, komt vanzelf. Maar nee, meneer dacht daar anders over. Tijdens onze zomervakantie vond ik het wel goed geweest. Hij was inmiddels bijna 3,5 jaar. In de zon bij de zee, zonder luier. Vond hij geen probleem. Oh een natte broek, dat droogt wel. Zitten op het wctje, geen probleem. Maar een plasje doen, nopes.

Dus de kleine man kreeg gewoon weer een luier om. Hij beloofde me steeds “morgen doe ik plasjes op de wc.” Maar telkens was er weer een nieuw smoesje.

Sinterklaas & cadeautjes

Tot een paar weken geleden het eerste speelgoedboek door de brievenbus viel. Hij wees van alles aan. Maar kleine man, als sinterklaas ziet dat jij een luier draagt dan krijg jij baby cadeautjes. Zoals een rammelaar of een knuffeltje. In eerst instantie vond hij het wel goed, dan wil ik een blauwe rammelaar. Maar al snel merkte we aan hem dat hij dit toch niet leuk vond.

Dus afgelopen weekend, niks op de planning, nam ik me voor om die luier nu echt af te doen. Want ja, de kleine man is inmiddels 3 jaar en 8 maanden. Tijd om de luier gedag te gaan zeggen!

Yes, gelukt!

Het was even een klein drama. Maar al snel raakte hij gewend aan “geen luier” te dragen. Wel nog even wennen aan het potje en de wc, maar ook dat ging vrij snel. Ik heb er zelfs om moeten lachen. Zijn potje stond in de speelkamer. Kleine man loopt weg, komt terug en zegt doodleuk “Ik heb even een plasje gedaan hè.” Dus aanvoelen wanneer hij een plasje moet doen, dat gaat prima. Op een klein ongelukje na verliep het allemaal goed. Ook bij omi, peuterspeelzaal en de gastouder verliep het goed.

We zijn ook al boodschappen gaan doen zonder luier, een ochtend naar de kinderboerderij geweest en met grote zus mee naar zwemles. Allemaal zonder luier, zonder ongelukjes en grote plasjes op de w.c.

En wat kiest hij als cadeau….

Zijn stickerkaart is meer dan vol. Dus hij mocht een cadeautje kiezen. Ik wees playombil aan, grote puzzels, autootjes, maar nee. Meneer wilde maar 1 ding en dat was een peperdure zaklamp van paw patrol bij Action. Het kostte maar liefst ruim 1 euro!

Hij is er dolgelukkig mee en slaapt al 2 nachten met zijn zaklamp in zijn armen in zijn bedje.

Tja kind gelukkig, mama gelukkig 😉

Dus deze fase van overdag een luier kunnen we gelukkig afstrepen. Nog ruim op tijd, haha, want over ruim 3 maanden start hij in groep 1.

Comments are closed.