Kinderen zien nog niet, of zeker niet voldoende, het belang in van een goede mondhygiëne. Dagelijks ’s morgens en ’s avonds de tandjes poetsen zou een routine moeten worden en dat vraagt wel wat tijd en moeite. Tandartsen zien elke dag problemen opduiken die vermeden hadden kunnen worden, zonde natuurlijk.

Een goede mondhygiëne op jonge leeftijd is een goede gewoonte voor later

Het is verkeerd om te denken dat kinderen die nog hun melktandjes hebben, minder nood hebben aan een dagelijkse goede mondhygiëne. Tot aan de leeftijd van 2 jaar raden we het tandenpoetsen dagelijks aan, vanaf die leeftijd is tweemaal een goed idee. Niet alleen is het een goede leerschool voor eens de volwassen tanden zijn doorgekomen, het vermijdt ook dat je kids om de haverklap in de tandartsstoel zitten omwille van gaatjes.

De ultieme tips om uw kids aan het tandenpoetsen te krijgen

Veel kinderen hebben er een handje van weg om het tandenpoetsen te “vergeten”. Of ze hebben er zo een hekel aan dat ze altijd wel een manier vinden om het moment te ontvluchten in de hoop dat het vergeten wordt. Met de onderstaande tips maakt u met de vele smoesjes alvast komaf.

Een kindertandenborstel maakt tandenpoetsen aangenamer

U doet er goed aan uw kindjes te voorzien van speciaal voor hen ontworpen kinder tandenborstels. Leuke kleurtjes en figuurtjes zetten aan tot tandenpoetsen en bovendien zijn de borstels helemaal aangepast aan kleine mondjes en tandjes. De zachte haartjes en kleine kop zorgen ervoor dat uw kindje zonder moeite de tandjes kan poetsen zonder een pijnlijk gevoel te geven aan het tandvlees.

Een elektrische tandenborstel met een bijbehorende app

Vanaf de leeftijd van 3 jaar is het een leuk idee om voor je kindje een elektrische tandenborstel te kopen. Die kunt u vervolgens koppelen aan een app die een extra uitdaging betekent. Vaak vinden kinderen het ook gewoon veel leuker om een elektrische tandenborstel te kunnen gebruiken, net als papa en mama, en zullen ze spontaan vaker hun tandjes poetsen.

Kies voor kindertandpasta

Gewone tandpasta kan een afschrikkend effect hebben op kinderen. De smaak ligt hen niet en dat zal aanleiding geven tot moeilijke momenten als de tijd van het tandenpoetsen aangebroken is. Kindertandpasta komt in leuke kleuren en heeft een frisse, en vaak fruitige smaak, zonder aan doeltreffendheid in te boeten. Bovendien kan het inslikken ervan geen kwaad en ook dat is niet onbelangrijk op die leeftijd.

5 tips voor het tandenpoetsen bij uw kids

Geef zelf het goede voorbeeld

Het is geen geheim dat kinderen vaak het gedrag van mama en papa, of oudere broertjes en zusjes, willen nadoen. U kunt dat perfect gebruiken om van het tandenpoetsen een gewoonte te maken. Als uw kinderen zien dat u het doet, zal het hen aanzetten het zelf ook te doen. Let er dan natuurlijk wel op dat u zelf op een goede manier poetst zodat uw kind het juiste gedrag kopieert.

Maak van het tandenpoetsen een leuk moment

Het helpt een heel stuk als u van het tandenpoetsen een leuk moment maakt. Neem het speels op of denk zelfs aan een beloningssysteem als extra stimulans. Als uw kindje het tandenpoetsen niet langer als een vervelend moment kan beschouwen, maar er plezier aan beleeft, zal het zelf vragen wanneer het tandenpoetstijd is. Op een speelse manier op de juiste manier leren poetsen, het maakt het voor iedereen aangenamer en spaart heel wat bezoekjes aan de tandarts uit.

Hoe sneller u het tandenpoetsen in de dagelijkse routine van uw kindje inplant, hoe makkelijker en vertrouwder het zal zijn. Schrik niet als u op een dag zelfs merkt dat uw kind de tandjes aan het poetsen is zonder dat u er heeft om hoeven vragen. Dan bent u pas echt op goede weg.

Comments are closed.