De jaarwisseling komt alweer steeds dichterbij. We vieren oud en nieuw maar al te graag samen met onze geliefde vrienden, oliebollen en uiteraard met een feestelijk glaasje bubbels om het nieuwe jaar in te knallen. In dit artikel leggen we je de verschillen uit tussen de verschillende soorten mousserende wijn, zodat jij een goede keuze kan maken als je wijn gaat inslaan voor oudjaarsavond. Want met een smaakvolle wijn maak je je proostmoment pas echt onvergetelijk! 

Feestelijke drankjes om mee te proosten

Organiseer jij dit jaar het feestje met oud en nieuw? Dan kun je om jezelf gedoe te besparen van te voren wijn online kopen. Haal genoeg drankjes in huis met en zonder alcohol. Serveer tijdens oudejaarsavond voor twaalven een lichte witte wijn zoals bijvoorbeeld een Sauvignon Blanc of een soepele rode wijn zoals Pinot Noir. Deze wijnsoorten drinken makkelijk weg en vallen niet te zwaar, je wil immers nog de hele avond door kunnen! Voor de mensen die liever geen alcohol drinken zijn er mooie alcoholvrije alternatieven, zowel voor rode wijnen als voor witte wijn en bubbels. 

Mousserende wijnen met karakter

Oud en nieuw is het ideale moment om die exclusieve goed gerijpte fles  Champagne uit de wijnkelder te halen. Maar ook de betaalbare bubbels zoals Cava, Prosecco, of Blanquette de Limoux smaken heerlijk, en zijn net zo feestelijk om het glas mee te heffen als de klok twaalf uur slaat! 

Smaakbeleving

Iedere bubbel heeft een eigen karakter, vanwege de rijping en unieke aroma’s van de druifsoort. Zo heeft een glas Cava Brut, een heel andere associatie en smaakbeleving dan een fruitige Spumante. 

Waar een vintage Champagne over het algemeen een complexe en rijke smaak heeft, kan een jongere Champagne juist een friszure smaak en een veel lichtere body hebben. Ben je een liefhebber van een wat strakkere, lichte bubbel met frisse tonen? Dan is een Blanquette de Limoux een echte aanrader vanwege z’n verfrissende karakter.  Als je juist van fruitige en levendige smaken houdt, is Prosecco Spumante een fijne fruitige bubbel.  Cava kan zowel droog als halfzoet zijn en is wat kruidiger, en in Cava zitten minder zuren in waardoor de smaak wat milder is.  

Het proostmoment

De overgang van het oude naar het nieuwe jaar is een uniek en bijzonder moment. Een moment om stil te staan bij je successen en de belangrijke gebeurtenissen van 2022, maar ook om te lachen om de gênante details, en om wat er juist mis ging het afgelopen jaar. Om nog even terug te blikken is het daarom leuk om uit te wisselen wat je genantste, mooiste, meest teleurstellende, en je gelukkigste moment was.  Al met al zal het jaar een mooie verzameling waardevolle momenten met zich mee hebben gebracht. En daar mag op geproost worden met een exquise glas bubbels! 

Comments are closed.