Zoals beloofd een speltip. Zeker rond deze tijd van het jaar zijn spelletjes in trek. Door de donkere maanden en door alle feesten in december. Ik deel daarom weer één van onze spellen.

Volwassen en kinderversie

Misschien ligt het aan mij, maar ik heb het idee dat er nu veel meer kinder- oftewel junior versies zijn. Zo kende ik in mijn jeugd alleen monopoly of levensweg, maar geen junior versie hiervan. Ik vind het wel ontzettend leuk dat er nu wel junior versies zijn.

We hebben er zelf pas een paar in huis. Maar komende maand, met Sint en Kerst komen er nieuwe spellen aan.

Stratego junior

Waar we wel al een junior versie van hebben is stratego. Het spel ziet er vrolijk uit. En ook zeer stevig. Erg handig zijn ook de grote kasteeltjes . Daarnaast zijn de afbeeldingen erg duidelijk en aantrekkelijk voor kinderen.  Het spel is voor kinderen vanaf 4 jaar.

De junior versie heeft twee varianten om te spelen. Stratego zoektocht en stratego zegetocht. De zoektocht is de eenvoudige versie die je speelt met een dobbelsteen. Je kastelen met daarop de afbeeldingen zet je willekeurig op het speelbord. Deze blijven ook staan en verschuif je niet.

De eerste speler gooit met de dobbelsteen. Dan mag je een kasteel op de voorste rij van je tegenstander omdraaien. Is deze gelijk aan de gegooide afbeelding? Dan mag je het kasteel pakken. Is de afbeelding niet gelijk? Goed onthouden wat je omdraaide en de volgende speler is aan de beurt. Je mag dus alleen kastelen omdraaien die je vanaf jouw kant van het bord kunt zien.

Zo moet je proberen bij de achterste drie grote kastelen te komen. Dit zijn de nar, roofridder en vlag. Wanneer je de vlag bereikt heb je gewonnen.

Deze versie is voor onze jongste makkelijk en leuk om te spelen. Een zoektocht naar de vlag.

Stratego zegetocht

Deze versie is voor wat meer ervaring. De spelregels komen ook al meer in de buurt van het echte stratego. Deze versie speel je zonder dobbelsteen en hier mag je wél je kastelen bewegen. Alleen de draken mag je niet voortbewegen. Je mag je kasteel naar voren, naar achteren en opzij bewegen.  Je kan je tegenstander aanvallen. Je kijkt dan naar de afbeeldingen. Deze zijn voorzien van cijfers. Het kasteel met het laagste cijfer verliest en gaat van het speelbord af. Zijn ze beide even sterk? Dan gaan ze ook beide van het veld af.

Er zijn een aantal afbeeldingen met een betekenis erbij. Dit kun je in de spelregels lezen. Bij de laatste rij mag je één van de drie grote kastelen aantikken. Bij de vlag heb je gewonnen.

Deze versie eist wat meer denkwerk. En vooral voor kinderen van 6 jaar of ouder leuk om te spelen. Je moet je kastelen namelijk zo neerzetten dat de sterkste afbeelding, de koning, niet meteen kan doorlopen. Onze dochter van 8 jaar vindt deze versie leuk om te spelen.

Wat vinden wij?

Doordat er twee speel versie zijn is het spel leuk voor zowel onze 5 jarige zoon als onze 8 jarige dochter. Je zet je kastelen telkens anders neer dus speel je het ook steeds anders.

Daarnaast vind ik dat dit spel niet duur is. Je koopt het hier nu voor maar 13,99. Een leuke tip dus voor de decembermaand!

 

Comments are closed.