De deur is voor ons inmiddels zo’n alledaags gebruiksvoorwerp geworden, dat we bijna niet meer stilstaan bij de rijke geschiedenis en de symboliek van dit object. En dat is jammer, want deuren zijn namelijk best bijzonder. Zo geven ze ons toegang tot nieuwe, voor ons soms onbekende werelden. Denk maar eens aan de eerste keer dat je door de deur jouw klaslokaal of kantoor binnenwandelde. Of de eerste keer dat je de deur opendeed van je nieuwe woning. Maar ze kunnen ons ook de toegang ontzeggen. Kijk maar eens naar onze geschiedenis, waarin stadspoorten en vestingdeuren een cruciale rol speelden in het beschermen van steden en nederzettingen tegen ongewenst bezoek. Deze poorten waren ook vaak door de gemeenschap versiert met afbeeldingen en gravures die iets zeiden over hun cultuur en erfgoed. Deuren zijn dus zoveel meer dan alleen objecten die ruimtes van elkaar scheiden; ze zeggen ook iets over onszelf. Dus ben jij op zoek naar een nieuwe deur? Dan is dit jouw kans om er iets bijzonders van te maken! Wij helpen je daarbij graag een beetje op weg.
Welke draairichting heb je nodig?
Ga je een nieuwe deur kopen? Dan is het belangrijk om eerst een kort stappenplan te doorlopen. Je begint met te kijken wat voor deurkozijn je hebt. Dit bepaalt namelijk of je op zoek moet naar een stompe deur of een opdekdeur. Als je weet welk type je moet hebben, dan is het tijd om de draairichting van de deur te bepalen. Heb je een stompe deur nodig waar nog geen gaten voor het deurbeslag zijn in gefreesd, dan hoef je bij de aanschaf niet op de draairichting te letten. Heb je een opdekdeur? Dan bepaal je de draairichting heel simpel door aan de kant van de deur te gaan staan, zodat deze naar je toedraait. Zitten de paumelles aan de linkerkant? Dan heb je een linksdraaiende deur. Zitten ze rechts? Dan is deze rechtsdraaiend. Wanneer je dit hebt bepaald, meet je de deur op. Als je dat gedaan hebt, moet je alleen nog bepalen of je een binnendeur of een buitendeur nodig hebt. Je kunt namelijk niet iedere deur als buitendeur gebruiken. Als je al deze informatie hebt verzameld, dan kun je aan de slag met het leukste gedeelte: het uitzoeken van jouw nieuwe deur en deze helemaal afstemmen op jouw wensen en stijl.
Verschillende deurstijlen
We zeiden het al eerder: deuren geven toegang tot andere werelden. En de toon van die reis wordt met de deur zelf al gezet. Kies daarom voor een exemplaar dat bij jou past en een aanvulling is op de beleving die je met jouw interieur wilt creëren. Deuren zijn er in allerlei stijlen. Ben je op zoek naar een buitendeur en woon je landelijk of houd je van vintage? Dan zet je met een boerendeur of buitendeur met een rooster direct de juiste sfeer neer. Aanvankelijk zagen we dit soort deuren voornamelijk op boerderijen, maar inmiddels kom je zo ook steeds meer tegen in woonhuizen. Houd je meer van klassiek? Dan is een mooie, stijlvolle voordeur met panelen misschien wel wat voor jou. Zoek je iets robuusts en stoers? Kijk dan eens naar de strakke voordeuren met glas. En ook op het gebied van binnendeuren kun je alle kanten op. Zo kun je het gevoel van de jaren ‘30 in huis halen. Wil je liever een binnendeur die tijdloos is? Dan past een stompe- of opdekdeur met glas erg goed. En voor een strakke leefomgeving zijn daar de industriële binnendeuren. Het leuke van binnendeuren is dat je er in veel gevallen ook voor kunt kiezen om deze op te hangen met een schuifsysteem. Hierdoor creëer je niet alleen meer ruimte, omdat je nu geen rekening hoeft te houden met de draaicirkel; het geeft jouw interieur ook een heel andere uitstraling.
Welke stijl past bij jou?
Als je jouw droomdeur hebt gevonden, dan ben je er bijna, maar nog niet helemaal. Je wilt je deur namelijk ook goed kunnen bedienen. Om jouw binnen- of buitendeur goed te kunnen gebruiken, moet je op zoek naar deurbeslag. Deurklinken en -sloten zorgen ervoor dat jouw deur optimaal functioneert. Er zijn een aantal praktische zaken waar je bij de aanschaf van deurbeslag op moet letten. Zo moet je kijken naar de functie. Heb je beslag nodig voor een buiten- of een binnendeur? Kies je voor deurklinken of draaiknoppen? Moet je de deur op slot kunnen doen of is dat niet nodig? Daarnaast is het ook goed om te bedenken of het beslag van bepaalde keurmerken moet zijn voorzien, bijvoorbeeld op het gebied van inbraakbeveiliging. En je moet letten op de juiste afmetingen. Maar nu is de valkuil voor veel mensen dat ze bij het uitzoeken van deurbeslag alleen maar kijken naar de functionaliteit, terwijl ook het design van deurbeslag erg belangrijk is. Je moet deurbeslag namelijk zien als een sieraad voor jouw deur: het kan de uitstraling van deuren maken of breken. Ga daarom op zoek naar deurbeslag dat helemaal bij jouw deur past. Van klassiek tot modern: deurbeslag is er in ontzettend veel verschillende stijlen. Zo is er antiek beslag dat perfect past op een klassieke- of boerendeur, terwijl zwart deurbeslag het juist goed doet op deuren met een industriële uitstraling. En dan zijn er nog de verschillende afwerkingen van deurbeslag, zoals messing, brons, chroom, RVS, smeedijzer en nog vele anderen. Met deze afwerkingen kun je leuk experimenteren. Door bijvoorbeeld te kiezen voor deurbeslag een afwerking die contrasteert, geef je jouw deur een stevig karakter. Wil je juist rust creëren? Dan stem je de kleuren van de deur en het deurbeslag wat meer op elkaar af.
Conclusie
Door de rijke historie en de symboliek zijn deuren bijzondere objecten die onze aandacht verdienen. Als we een ruimte binnen stappen, komen we vaak als eerste met de deur in aanraking. Het is daarom goed om over de stijl, uitstraling en het ontwerp van onze eigen deuren na te denken. De perfecte deur maakt nieuwsgierig naar de wereld daarachter, sluit foutloos aan op jouw interieur en laat iets van jouw persoonlijkheid zien. Als je daarin slaagt, maak je met jouw deur gegarandeerd een onuitwisbare (eerste) indruk.
Comments are closed.