Onze dame van 5 jaar is gestart in groep 2. Ze had er ook veel zin in. Eindelijk groepje 2, eindelijk letters leren. Dat is haar gedachte bij groep 2. Ik heb haar verteld dat ze dit pas echt in groep 3 gaat leren, letters schrijven en lezen.
Natuurlijk maken ze er in groep 2 al kennis mee. Zo hebben ze een letter van de week die ze bespreken. Voor het letterhuisje mogen ze dan een voorwerp meenemen van die letter. Hier zijn ze nog niet mee gestart, maar zal in de loop van het jaar aan bod komen. Het is immers pas de 3e schoolweek.

 

School

 

Wij wonen in een dorp dus de groepen zijn gemend.  Dochterlief zit in groep 1/2. Haar eigen groep, groep 2 dus, bestaat uit 5 jongens en 5 meisjes. Een prima verdeling. Gelukkig kan ze met de meisjes goed opschieten en heeft ze al speeldates gehad.

Het karakter van onze dame is namelijk rustig. Ze is geen haantje de voorste. Maar ze wordt steeds vrijer.

 

Op school wil ze dus graag letters leren. Veel komt er nog niet aan bod, maar haar tekenblaadjes staan bijvoorbeeld vol letters. Naschrijven vind ze ook leuk en dit doen ze ook wel eens op school met werkblaadjes.

Verder vindt ze het leuk om boekjes te “lezen.” Ze wijst dan letters aan die ze weet en leest ze voor.

Stiekem ben je als moeder best trots dat ze dit uit zichzelf wil en doet. Gezien ze zo rustig is en op school weinig zegt had ik geen idee of ze wel alles meekreeg. Maar dat is ons tijdens het eindgesprek verteld. Ze let goed op en pikt dus ook veel op. Vandaar dat ze al veel letters kent, meedoen met groep 2 vond ze afgelopen jaar dan ook geweldig. En nu is ze dan zelf groep 2 en zal ze nog meer leren. Leren wat ze zo graag wil.

 

Ze zegt niet voor niets al lange tijd: Ik wil letters leren!

 

Wat kun je thuis doen

 

Thuis vindt ze het dus ook leuk om met letters (en cijfers) bezig te zijn. Van mij moet ze niks, maar wil ze het dan mag dat zeker. Dan zorg ik er ook voor dat ze materialen heeft oftewel wat uitdaging. Wij hebben verschillende spulletjes in huis waar ze mee speelt rondom de letters.

 

 

    • Alfabet kaartjes. Bij de Action kocht ik een tijd terug een doosje met kaartjes. Op elk kaartje staat een afbeelding met een letter van het alfabet. Op de achterkant staat nogmaals de letter in blokschrift en schrijfschrift. Ze vindt het leuk om de woordjes en letters na te schrijven.

 

    • Een letter kwartet. A. kreeg het voor haar 5e verjaardag. Ze kan de woordjes nog niet allemaal lezen natuurlijk, maar doordat er ook plaatjes opstaan is het spelletje goed te spelen. Tevens ziet ze dus de woordjes erbij.

 

    • Een ABC puzzel. Een puzzel waarbij je de eerste letter van een woordje moet koppelen aan het plaatje van het woord.

 

    • En wat ik zelf vroeger ook erg leuk vond, de spelletjes boekjes. Boekjes met letters, cijfers en opdrachten. Ook print ik wel eens blaadjes voor haar en maak er een boekje van.

 

    • En als laatste hebben we een houten letterdoos. Hier speelt ze nu nog niet veel mee. Maar zodra ze wat verder is met letters of volgend schooljaar in groep 3, kan ze met deze letterdoos woordjes maken

 

Vind jouw kind(eren) het ook leuk met letters en/of cijfers bezig te zijn? En heb je nog leuke tips voor ons of onze dame?

 

Comments are closed.