Dochterlief heeft nu ze ruim 5,5 jaar is steeds meer het besef van tijd. Wanneer duurt iets lang en wanneer duurt iets kort. Maar vooral hoeveel nachtjes slapen nog. Ze kent de getallen dus ze beseft goed dat 4 nachtje weinig is en 30 nachtjes veel.

Om het voor haar allemaal wat eenvoudiger te maken, maak ik geregeld een kalender.

Meestal is dit een korte kalender. Met het aantal nachtjes (vakjes) voor Sinterklaas of haar verjaardag.

 

De kalender – Kleuren van de week

 

Dit keer heb ik een langere kalender gemaakt. Een kalender die aanstaande maandag start en door gaat tot na haar verjaardag in februari. Dit heeft namelijk te maken met onze verhuizing. Zoals je al eerder kon lezen, gaan we dus verhuizen. En op 1 februari wordt ons huis “doorgegeven” aan andere mensen.

Zo heeft dochterlief een idee hoelang dat nog duurt. Natuurlijk nog erg lang! Maar er tussenin gebeuren nog veel andere dingen. Haar oom en tante uit Amerika komen een week naar Nederland, haar oom is jarig, mama is jarig, haar boertje is nog jarig. En natuurlijk ook nog Sinterklaas en Kerstmis.

 

Alle gebeurtenissen staan op de kalender genoteerd met kleine tekeningen en woorden. Ze herkent al een aantal woorden en letters. Wanneer er iets bijkomt, plaats ik dit samen met haar op de kalender.

En natuurlijk strepen we elke dag een vakje door.

 

De dagen van de week heb ik een kleurtje gegeven. Dezelfde kleuren dan ze op school gebruiken. Rood, geel, groen, zwart en blauw. Voor haar wel zo duidelijk.

De kleuren op school worden gebruikt voor de werkjes. Zo kan de juf precies zien welk werkje op welke dag ze gemaakt hebben. Ze hangen dan een magneetje bij het gemaakte werkje. Maar dat terzijde. Ze benoemen dus de dag en de kleur. En dat doe ik thuis ook. Vandaag is het maandag, de rode dag.

 

 

Zo heeft dochterlief dus haar eigen kalender. Misschien dat ik de toekomst wel een kalender maak / koop voor het hele jaar. Een overzichtje voor haar.

De wekelijkse dingen heb ik er niet in verwerkt, zoals zwemles en dansles. Maar ook dit zou ik met een betaalde kleurtje of plaatje kunnen aangeven. Al weet ze zelf heel goed dat ze zwemles heeft op de groene dag en dansles na de blauwe dag, in het weekend dus.

 

In ieder geval, dochterlief en ik zelf ook vinden zo’n kalender goed werken. Zo heeft onze dame een goed overzicht en hoeft ze niet telkens te vragen hoeveel nachtjes nog.

 

Hebben jullie ook een eigen kalender voor je kind(eren)?

 

Comments are closed.